<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Unelmista totta - Warriorin Sisukas Tarina Laduilta #2

Julkaistu 10.04.2018 | Aihe:

Samuli-IG

Useimmilla meistä on unelma, johon emme syystä tai toisesta ole vielä tarttuneet. Esittelimme teille helmikuussa Samulin, Warrior Coffeen arjen soturin, joka päätti jättää työnsä toteuttaakseen hänen unelmansa ja ryhtyi huippu-urheilijaksi yhden kilpailukauden ajaksi. Samuli on valkokaulukseen pukeutuva yritysjohtaja, pienen pojan isä sekä viikonloppuisin levyjä pyörittävä DJ. Lue kuinka Samuli valmistautui tällä hetkellä käynnissä olevaan Lapponia-hiihtoon. Tällä soturilla on asenne kohdillaan!

On vierähtänyt hetki ensimmäisestä päivityksestäni (lue täältä) ja eteenpäin on menty suurin harppauksin. Ajattelin päivittää kuulumisiani treeneistäni sekä kirjoittaa ajatuksiani siitä, mitä ammattiurheilijan elämä mielestäni tarkoittaa. 

 

HARJOITTELUNI 

Kuten kerroin ensimmäisessä päivityksessäni, päätin aloittaa projektini kahden hiukan epäonnistuneen harjoitusvuoden sekä viisi kuukautta kestäneen harjoitustauon jälkeen. Käytännössä olin rapakunnossa verrattuna siihen, mitä olen tällä hetkellä. Sen lisäksi että painoa oli päässyt kertymään, myös aerobinen kuntoni oli tippunut heikommalle tasolle kuin aikoihin. Kesti lähes neljä kuukautta päästä peruskunnossa tasolle, jolla on mahdollista menestyä maraton hiihtokilpailuissa. 

 

I am a Warrior
 
 

HARJOITUSOHJELMA ENNEN KILPAILUA

Tässä on esimerkki tyypillisestä treeniviikosta ennen Lapponia-hiihdon kilpailuviikkoa: 

Maanantai:
- Aamuverryttely 20 min
- Matkahiihtoa 3-4 tuntia (50-60km)

Tiistai:
- Aamuverryttely 20 min
- Matkahiihtoa 3-4 tuntia (50-60km)
- Tunnin hieronta

Keskiviikko:
-  Helppoa hiihtoa 1,5 tuntia (20-25km)

Torstai:
- Aamuverryttely 20 min
- Matkahiihtoa rauhallisella tahdilla 2,5 tuntia (30-40km)
- Tunnin kestävä lihaskuntoharjoitus oman kehon painolla  

Perjantai:
- Aamuverryttely 20 min
- Matkahiihtoa keskivauhtia 40min + kovaa vauhtia 15 min + lämmittelyt 45min (matka yhteensä 25-30km)
- Voima- sekä räjähtävyysharjoittelua salilla 1 tunti + lämmittelyt 30 min

Lauantai:
-Lepo

Sunnuntai: 
- Aamuverryttely 20 min
- Matkahiihtoa rauhallisella vauhdilla 4+ tuntia (60km)

Lisäksi aloitan jokaisen aamuni 15 minuutin pituisella joogaharjoituksella, jota en itse laske harjoitukseksi. Myös kevyt dynaaminen venyttely ennen jokaista harjoitusta sekä pidemmät venyttelyt iltaisin ovat osa minun päivittäistä rutiinia. 

 

URHEILIJAN ELÄMÄNHALLINTA JA RAVINTO  

Elämänhallinta sekä rutiinit ovat isossa roolissa, kun puhutaan huippu-urheilusta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että olen suunnitellut ruokavalioni ja ruokailuun liittyvät rutiinit, joita noudatan päivittäin. Ravinnon rooli on keskiössä etenkin kuormittavilla treeniviikoilla, kun keho vaati oikeanlaista polttoainetta riittävissä määrin. Jotta keho palautuu, on aterian ravintopitoisuuteen kiinnitettävä huomiota. 

 

Leffailta ystävien kanssa ei ole hyvä idea, koska sillä voi olla vaikutusta treeneistä palautumiseen ja riski sairastua esimerkiksi flunssaan on aina suurempi julkisilla paikoilla, kun keho on harjoittelusta rasittunut.

Hiihtoladut Suomessa
 
 
 

Aivan yhtä tärkeä asia ravinnon ohella on uni. Kahden harjoituksen päivinä laadukasta unta on saatava ainakin yhdeksän tunnin edestä. Itse jaan unirytmin kahdeksan tunnin yöuniin sekä tunnin päiväuniin. Harjoituspäivinä en tee muuta kuin treenaan, syön ja nukun. Esimerkiksi leffailta ystävien kanssa ei ole hyvä idea, koska sillä voi olla vaikutusta treeneistä palautumiseen ja riski sairastua esimerkiksi flunssaan on aina suurempi julkisilla paikoilla, kun keho on harjoittelusta rasittunut. Jos huippu-urheilijalla on pieniä lapsia - kuten minulla - painottuu laadukas ajanvietto heidän kanssa päiviin, jolloin voi levätä. 

 

NAUTI PIENISTÄ ASIOISTA PÄIVITTÄIN 

Huippu-urheilulle omistautuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikesta pitää luopua ja kiduttaa itseään. Kyllä, fyysisesti se on erittäin rankkaa; väsymys kuuluu asiaan, mutta siitäkin tulee nauttia myös henkisellä tasolla. Minä nautin rankasta harjoittelusta ja etenkin siitä, kun huomaa kehittyvänsä sekä ymmärtää tehneensä asioita oikein. 

 

Wilfa Svart Aroma
 
 

Nautin myös muista asioista. Yksi niistä asioista on KAHVI! Päivittäiset kahvitauot ovat minulle tärkeitä. Nautin kahvia aamuisin, lounaalla sekä ennen iltapäivän harjoitusta. Kahvihetkeni alkaa tuoreiden kahvipapujen jauhamisesta. Tuoreesta kahvista syntyy mielestäni nautinnollisin kahvihetki.

 

VALMISTAVAT VIIKOT ENNEN LAPPONIA-HIIHTOA

Alla on kova 50 kilometrin kilpailu, joka järjestettiin Vuokatissa Itä-Suomessa. Muutaman palauttavan päivän jälkeen hioin kuntoani Lapponiaa varten kovemman harjoitteluviikon voimin. Harjoitteluni kruunasi kymmenen päivän korkeanpaikan leiritys ennen Lapponiaa. Lapponia on käynnissä tällä hetkellä! 

 

Lapponia Ski Race

 

Toivottakaa onnea Samulin rajuun rypistykseen Lapponia-hiihdossa 2018!


Samulin suositus: Warrior Coffee Peru Dark

Tummempi versio Perun kahvista tarjoaa enemmän paahtoisuutta, olematta kuitenkaan mikään äärimmäisen tummapaahtoinen kahvi.  Maussa profiili toistuu Peru Mediumiin -  joskin makeutta on hiukan vähemmän ja suklaista, pähkinän tapaista paahteisuutta enemmän. Kahvi ei tosiaan ole mikään erityisen tumma paahto, vaan sopivassa suhteessa säilyttäen mukavan makeuden ja raikkauden taustalla. Toimii oikein hyvänä herättäjänä aamukahvipöydässä.

Maista nyt!

Julkaistu 10.04.2018
Aihe: