<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Tarina esikouluikäisestä kahvifirmasta

Julkaistu 04.06.2020 | Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Warriorit, News, Warriors

Kutonen on hiukan hassu luku juhlia isosti. Se ei ole puolivälissä kymppiä (kuten viime vuonna) eikä se ole muutoinkaan lähellä kymppiä. Kutonen on kuitenkin esikouluikä ja tämän 2020 kevään koettelemusten jälkeen me olemme erittäin ylpeitä kutosestamme ja siitä, että täällä me porskutetaan yhä 6 vuoden jälkeen!

Warrior Coffee sai y-tunnuksensa 6 vuotta sitten 23.6.2014, big day! Tämä oli kuitenkin vain yksi tärkeä askel, jotta päästiin toteuttamaan jo aiempina kuukausina ja vuosina kypsyteltyjä ideoita konkreettisesti.

 

Yrityksen synty

Mulla oli tuolloin 2014 vain vähän rahaa yrityksen perustamiseen, mutta tietotaitoa sekä draivia sitäkin enemmän, kuin myös intohimoa kahviin. Huomasin, että Suomesta (ja monesta muustakin maasta) puuttui inspiroiva kahvibrändi, jonka tuotteet ja arvomaailma ponnistavat puhtaudesta, laadusta ja reiluudesta.

Puhuin tästä ajatuksestani lähes kaikille, jotka kohtasin. Tajusin myös, että tarvitsen apua yrityksen brändin tekemiseen, tuotteiden hankintaan, lakiasioihin, kahvin paahtamiseen sekä rahoitukseen. Otin heti alussa mukaan yhtiökumppaneita, jotka osasivat auttaa minua ja siten Warrior Coffeeta alkuun.

Alkuvuonna 2014 aloitin treenaamaan TFW Helsinki -salilla ja tapasin siellä Kimmon (Elastinen) sekä Rebeccan (ensimmäisen brändimme suunnittelija). Tapasin myös monta muuta upeeta tyyppiä, jotka ovat yhä ystäviäni.

Kysyin Elalta ja Rebeccalta: "Tykkäätkö laadukkaasta kahvista?" ja nämä tutustumiset päätyivät siihen, että molemmista tuli Warrior Coffeen osakkaita, ja osakkaita molemmat ovat edelleen tänäänkin. TFW Helsinki on siivittänyt useita muitakin hienoja tarinoita alkuun, iso kiitos tyypit sinne suuntaan duunista jota teette!

TFW Helsinki

Warrior Coffeet TFW Helsingin aurinkorannalla :)

Jo vuonna 2014 keskityimme vahvasti työpaikkojen kahvikulttuurin kehittämiseen. Olin nähnyt aiemmissa työpaikoissani (mm. liikkeenjohdon konsultointia monessa eri yrityksessä) miten tärkeä kahvitauko työpäivän aikana on ja toisaalta näin miten huonolaatuista kahvia melkein kaikkialla juotiin. Tästä syntyi idea tehdä laadukkaasta kahvikulttuurista yrityksen strateginen voimavara.

Rakensimme ja avasimme kahvilan kansainvälisen GE Healthcaren tiloihin Helsingin Vallilaan kesällä 2014. Asiakasyrityksessämme jaettiin näkemyksemme siitä, miten laadukas työpaikan kahvikulttuuri yhdistää ihmisiä: työntekijöitä, yhteistyökumppaneita sekä vieraita.

Warrior Coffeen perustajajengiä

Warrior Coffeen jengiä: Elastinen, Lasse, Maija, Rebecca, Laura, Riku ja Kalle vuonna 2014

Kahvila oli jättimenestys, upeiden baristojemme Maijan, Lauran ja Karin avulla loimme uuden standardin siitä, millainen työpaikan kahvikulttuuri voi parhaimmillaan olla. Asiakkaamme työntekijät olivat asiakkaitamme ja moni heistä ystävystyi myös kanssamme. Iso kiitos myös GE:n suuntaan, meidän oli hyvä ponnistaa luotanne!

Warrior Coffee House 2015, vappu

Tässä vietetään vappua 2015 ensimmäisessä kahvilassamme Maijan, Lassen ja Lauran kanssa

Toimintamme alkuvaiheessa ajatuksemme ei ollut rakentaa omaa kahvipaahtimoa, vaan toimia hyvien paahtimokumppanien kanssa. Tässä mallissa huomattiin kuitenkin nopeasti haasteet: meidän tarpeet eivät useinkaan olleet korkealla paahtimokumppanien tekemisessä (erittäin ymmärrettävää!) ja vaatimuksemme olivat jo tuolloin..noh, vähintäänkin korkealla :)

 

Yrityksen alkuvaiheen kasvu

Vuonna 2015 firmaamme tuli mukaan jykevää brändiosaamista MacWell Creativesta, jonka avulla uudistimme Warrior Coffeen brändin tulevia vuosia varten. Samalla kierroksella entinen kollegani ja hyvä ystäväni Mauri Paavola tuli osakkaaksi yritykseemme ja myöhemmin vuonna 2016 hän aloittikin meillä operaatioista vastaavana "tehtaanjohtajana" (kuten me häntä sisäisesti kutsumme).

Syksyllä 2015 marssimme hakemaan lainan, ostimme ensimmäisen kahvipaahtimemme (käytetty Probat 12kg vuosimallia 2007, käytämme tätä edelleen), vuokrasimme Vantaan Koivuhaan yritysalueelta tuotantotilan ja houkuttelimme ystävämme Jannen opettelemaan kahvin paahtamista.

Screen Shot 2020-06-04 at 11.29.23

Riku ja Mauri uudehkon paahtimon pihalla Vantaan Koivuhaassa vuonna 2016

Tuolloin, kukaan meistä ei ollut paahtanut kahvia isolla paahtimella joten tämäkin taito lähdettiin opettelemaan itse 5 vuotta sitten. Janne loi ensimmäisten kahviemme paahtoprofiilit ja olimme aivan pähkinöinä tuotteidemme mausta! Kaikki kahvi oli jo tuolloin 2015 sekä luomua että pisteytettyä laatukahvia (Specialty Coffee).

Olin kehitellyt myös 2015-2016 yksittäispakatun rasvakahvimme, joka näki maailman ensi-illan huhtikuussa 2016 samalla, kun paljastimme uudistetun (nykyisen) brändimme.

 

Grindausta ja kasvua

Oman paahtimon rakentaminen oli äärimmäisen hyvä ja tärkeä päätös meille. Me saimme koko tuotannon, tuotekehityksen ja toimitusketjun monelta osalta omaan haltuun. Jos jokin asia ei toimi, katsomme peiliin.

Palkkasimme vuonna 2016 Lassin kahvinpaahtajaksi, koska Janne oli muualla töissä ja tarvitsimme täysipäiväisen kahvimestarin jo tässä kohtaa. Lassi sai pohjaopit Jannelta ja jatkoi itseopiskeluna kahvin paahtamisen salat. Lassi on edelleen meillä töissä ja vastaa kahviemme paahdosta yhdessä tärkeän apupaahtajamme Petterin kanssa.

Screen Shot 2020-06-04 at 11.32.30

Kahvinpaahtajamme Lassi sekä Mauri Vantaalla vuonna 2016 testaamassa paahtoja

Tämä mahdollisti tuotteidemme levittämisen maailmalle moneen maahan – pikarasvakahvimme oli vuoden 2016 Helsinki Coffee Festivalilla yleisön mielestä kiinnostavimpia tuotteita.

Helsinki Coffee Festival Warrior Coffee

Warrior Coffee dominoimassa Helsinki Coffee Festivaleilla vuonna 2016

Vuonna 2016 saimme Warrior Coffeen omistajaksi myös Sami Hedbergin tukemaan kasvuamme. Yksi hauska muisto on Helsinki Coffee Festivalilta, jossa Sami kävi lavalla herättelemässä hersyvillä tarinoillaan kahvikansaa kofeiiniövereistä.

Sami Hedberg

Riku ja Sami Helsinki Coffee festivaleilla

Samalla panostimme vahvasti B2B-palveluiden myyntiin. Pystyimme vihdoin toimittamaan laadukkaat kahviratkaisut laitteineen, huoltoineen, koulutuksineen, kahveineen kaikkineen työpaikoille ja kahviloille. Panostimme tuikitärkeän kumppaniverkoston luomiseen ja tämä on kantanut hedelmää.

Kesällä 2018 siirsimme paahtimomme sekä kahvilamme Helsingin Pitäjänmäkeen, kaikki saman katon alle. Kiinteistökehitysyhtiö Antiloopi jakoi ajatuksemme siitä, millaista lisäarvoa voisimme tuoda tekemällä suureen toimistorakennukseen kahvilan sekä paahtimon. Kahvilamme on ollut supersuosittu: iloiset huippubaristamme Suvi ja Pia pitävät huolta, että kahvi kupissa on priimaa ja juttu lentää meillä käydessä! Iso kiitos myös Antiloopin suuntaan, olette suunnannäyttäjiä alallanne!

Warrior Coffee Antilooppi

Warrior Coffeen paahtimokahvila Helsingissä

Olimme panostaneet ja investoineet jo mukavasti kasvuun ekat vuodet ja valmistauduimme tulevaan kasvuun hankkimalla suuremman paahtokoneen ensimmäisen rinnalle. Kävimme siis pankin kukkarolla taasen. Tästä voit kurkata talouslukujamme.

Kahvi, tai ainakin laatukahvi, on toimialana sellainen että ostamme rahalla 1 ja myymme rahalla 2. Noin niinkuin karkeasti, siinä on meidän katerakenne. Olen saanut osakseni monesti ihmettelyä, että miksi lähdin skabaamaan tällaiselle toimialalle. Noh. Ehkä jo päättelitkin, että laatu ja läpinäkyvyys ovat meillä niitä erottavia tekijöitä, myös tänäpäivänä. Hinnan vuoksi toki häviämme joskus, olemme liian laadukkaita (onneksi harvoin jos koskaan kuulee, että joku ei pidä tuotteidemme mausta).

 

Vapaaseilausta ja satamapaikan etsintää

Viime vuosi, 2019, oli meille tosi hyvä vuosi. Siitä huolimatta, että menetimme yhden tärkeän asiakkaan. Pystyimme paikkaamaan tuon yhden asiakkuuden aiheuttaman vuodon ja silti kasvattamaan koko vuoden liikevaihtoa vuodesta 2018 12% ja teimmepä massiivisen 728€:n tuloksenkin (aiemmat vuodet ovat olleet vahvoja investointivuosia).

Vuoteen 2020 lähdettiin jo kolmatta vuotta peräkkäin ajatuksella: "tää on se vuosi, kun saadaan volyymit niin ylös, että voidaan tehdä aito ensimmäinen tulos yritykselle!"

Ja tämä perustui ihan faktoihin ja näkymiin: se kuuluisa pipeline pullotti jo vuodenvaihteessa ja mikään ei voisi estää kasvuharppaustamme vuonna 2020!

Screen Shot 2020-06-04 at 11.46.24

FiveAm Coffeen lanseeraustilaisuudessa Puhdistamon Joni Inkinen, Sami, Riku ja Tomi Kokko

Vuosi 2020 alkoikin näillä sävelillä hienosti: hommat etenivät ja menivät maaliin suunnitellusti.

Maailma pysähtyi ja muuttui maaliskuun alussa 2020, myös meillä. Tsekattiin faktat ja todettiin, että meidän suurimmat asiakasryhmät eli toimistot sekä kahvilat/ravintolat ovat kiinni. Jäljelle jäi meidän oma verkkokauppa, joten oli aika luontevaa lähteä heti panostamaan ja testaamaan uusia asioita!

Nyt seilataan siis hallittua tuuliajoa ja katsotaan minne voisimme seuraavaksi ankkuroitua hetkeksi.

 

Uusia konsepteja ja testaamista

Saimme Business Finlandin tukirahan uusien konseptien kehittämiseen ja puristimme muutamassa viikossa kasaan Kaffetuubin, Suomen suurimman virtuaalisen kahvitauon. Sisällöntuotannon sekä mainonnan kumppanimme Pitkospuu valvoi kanssani kolme viikkoa ja loimme konseptin. Lahjakas ystäväni Sampo Marjomaa hyppäsi aisaparikseni juontamaan livekahvitaukoja kahdesti viikossa ja tavoitteemme oli tuoda iloa kansalle tähän outoon hetkeen :)

14-05-lahetys

Riku ja Sampo Marjomaa Kaffetuubin pyörteissä

Ja voi kuulkaa, mehän toimme iloa kansalle ja myös itsellemme samalla!

Teimme kahden kuukauden ajan livelähetyksiä tiistaisin ja torstaisin, vierainamme kävi mm. Elastinen, Anne Kukkohovi sekä Elina Gustafsson. Tsekkaa kaikki jaksot täältä.

Kaffetuubi oli erittäin mukava oppikokemus livelähetyksen tekemisen syvään päätyyn. Paljon tuli opittua ja saimme tuhansia silmäpareja seuraamaan lähetyksiä livenä sekä jälkikäteen. Emme kuitenkaan tässä ajassa saaneet niin paljon lisämyyntiä verkkokauppaamme, että olisimme voineet jatkaa tällä hetkellä panostamista näin raskaan tuotannon pyörittämiseen pidempään.

Konsepti ja kokeilu oli kuitenkin onnistunut ja toivotaan, että voimme joskus palata livelähtyksiin!

 

Selviytyminen on uusi menestyminen

Pidimme eilen 4.6.2020 Warrior Coffeen yhtiökokouksen ja totesimme, että hengissä pysyminen on menestymistä tänä päivänä yritykselle. Jos kenen tahansa yritys on pystyssä syksyllä ja ensi vuonna, se on hieno saavutus!

Me olemme onnistuneet suojaamaan yritystämme tässä myräkän keskellä kohtalaisesti. Olemme onneksi myös saaneet koko ajan edistää ennen pandemiaa sovittuja asiakasprojekteja. Mielettömän iso kiitos teille mahtavat asiakkaamme – ilman teitä ei ole meitä!

Suuren suuri kiitos menee koko henkilökunnallemme, jotka suostuivat joustamaan ja leikkaamaan omaa palkkaansa kesän ajaksi, jotta päästään tulevan hiljaisen(?) kesän yli mahdollisimman ehjin nahoin. Mä olen niin ylpeä ja iloinen, että työntekijöidemme vaihtuvuus on ollut minimissä koko 6 vuoden ajan ja että nää upeat ihmiset tekevät voitavansa yrityksemme eteen.

Meillä ei ole ollut vielä mahdollisuutta jakaa yrityksen tuloksesta bonusta myöskään työntekijöillemme, mutta tämä blogipostaus olkoon nyt yksi kiitollisuuden osoitus työntekijöillemme. Kiitos Suvi, Pia, Petteri, Lassi ja Mauri.

 

Koska kiitoksella ja alennetulla palkalla elo ketuttaa, teitä jokaista odottaa ravintolalahjakortti ravintolaan, jonka tämän tekstin lukijat saavat kommentoimalla ehdottaa somessa. (jep, kommentoihan tätä somejulkaisua mihin ravintolaan lähetän työntekijämme!)

 

Iso kiitos menee myös upeille Warrior Coffeen ambassadoreille avusta: ElluGee, Aleksi Mäntykivi, Eveliina Tistelgren, Nooralotta Neziri, Jarkko Nieminen, Leigh Ewin + muut! Te kaikki autatte meidän tärkeän vastuullisen kahvin sanoman eteenpäin viemisessä.

Kiitos myös aiemmille työntekijöillemme, olette olleet kaikki tärkeitä matkallamme!

Eevsku

Eveliina Tistelgrenin Warrior pose vuonna 2015

Lopuksi

Hyvä suomalainen kahvin ystävä, ethän pidä näinäkään hetkinä kahvia vain kahvina. Mikäli vastaat taloutenne tai yrityksenne kahvihankinnoista, muista että laadukas ja vastuullinen kotimainen kahvi tuo iloa elämäänne myös rankempina aikoina ja nautitte siitä jopa enemmän kuin ns. normiaikoina.

Laadukas kahvi tuo lohtua, laadukas kahvi tuo iloa ja osoittaa, että sen ostaja välittää niistä jotka sen kahvin juovat. Samalla voit tukea kotimaista työtä ja sen jatkumoa, sen sijaan että säästäisit nyt muutaman euron kuussa vaihtamalla halpaan kahviin.

Warrior-Coffee-hiking-webshop

Menkäähän ulos nauttimaan kahveista

Kiitos kun jaksoit lukea muistelmani (haha) tiivistelmän sekä kuulumisemme. Ehkä jonain päivänä ehdin tarinoida vielä isomman opuksen sotatarinoita luettavaksi. Muistaapa sitten samalla itsekin mitä kaikkea sitä on tullut vuosien varrella tehtyä.

Toivotan koko Warrior Coffeen tiimin puolesta ihanaa kesää sinulle! Palvelemme niin yrityksiä kuin kuluttajia läpi kesän. Kahvilamme on auki verkkokaupan noudoille sekä kahvitteluun kesäkuun loppuun asti, heinäkuun pidämme taukoa ja elokuussa avaamme jälleen.

Ja muille entreprenööreille: hitosti tsemppiä ja jos voimme osaltamme Warrior Coffeella jeesiä jotenkin, soita mulle 044 5555 575.

Iloisin kesäterveisin,

Riku Uski

(Heikon kofeiinin sietokyvyn omaava toimistusjohtaja sekä yrittäjä)

Julkaistu 04.06.2020
Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Warriorit, News, Warriors