<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Sertifiointiviidakko - miten varmistun kahvini vastuullisuudesta?

Julkaistu 10.12.2019 | Aihe: Ajankohtaista, Coffee, Sustainability, Eettisyys

Jungle-coffee-FT

kuluttajat ovat nykyään kiinnostuneita tuotteen alkuperästä ja miten Tuote on valmistettu - ja yritykset näkevät tämän uutena myyntimahdollisuutena

Tätä tekstiä kirjoittaessani kauniina syysaamuna mökillä Vuohijärvellä, olen juuri nauttinut hyvän munakkaan ja syönyt lisäksi mustikoita. Kun valmistin munakasta ja katsoin kananmunapakettia, siinä luki että "vapaan kanan munia". Kun tutkin mitä tämä tarkoittaa, niin löysin tiedon että: "Kanoilla on tilaa liikkua, pehkua hiekkakylpyihin ja kuopsutteluun sekä orsia ja munintapesät. Orret sijaitsevat reilusti maan yläpuolella." Ihan kivalta kuulostaa. Mutta näitä kananmunia voidaan kutsua siis vapaan tai onnellisen kanan muniksi, omegamuniksi tai hyvän olon muniksi.

Toisaalta, kuluttaja voi ostaa myös virikehäkkikanojen munia, joita kutsutaan myös nimillä pienryhmäkanalan, onnellisen kanan, maalaiskanan, perhe/kotitilan, hyvän olon, leivonta, virkku ja orsikanalan munia. Lisäksi kuluttaja voi ostaa ulkokanalan munia, jota kutsutaan myös Free range -tuotannoksi. Lisäksi on vielä luomumunia, jotka oman nopean analyysini perusteella ovat kaikista "eettisin" vaihtoehto.

Tarkkasilmäisimmät siellä huomasivatkin, että sekä onnellisen kanan ja hyvän olon kanamunia voidaan käyttää SEKÄ virikehäkkimunista ETTÄ lattiakanojen munista. Jos olet tässä vaiheessa turhautunut että onpa todella sekavaa, niin tervetuloa klubiin. 

Sitten on nämä mustikat. Ne on itse poimittu metsästä, mutta jos ostat kaupasta mustikoita, niin pakkauksessa lukee "Mustikoita". Niissä ei ole merkintää, että "vapaita mustikoita".

Kananmunat ovat hyvä esimerkki siitä, että ko. tuotteen tuotannossa on ollut ongelmia ja väärinkäytöksiä, ja tämän takia tuotantotapoihin on pitänyt keksiä eri vastuullisuustermejä. Toisaalta kun yritykset (eli siis kananmunien tuottajat) ovat päässeet itse keksimään erilaisia termejä tälle tuotannolle, niin näistä termeistä on tullut eräänlainen sertifiointiviidakko, joka on kuluttajalle yksinkertaisesti todella sekava. Nämä termit eivät ole kolmannen osapuolen valvomia, pl. luomu, jota Suomessa valvoo Evira. 

Toinen hyvin ajankohtainen esimerkki ilmestyi Talouselämässä 17.9.2019: "Valio toi hyllyihin vapaan lehmän maidon ilman uusia hyvinvointiparannuksia – Juustoportin toimitusjohtaja: ”Olin hämmentynyt ja surullinen". Ensimmäisessä kappaleessa tehdään yhteenveto "Meijeriyhtiö Juustoportin viisi vuotta sitten lanseeraama Vapaan lehmän maito perustuu ulkopuolisen valvomaan hyvinvointisertifikaattiin ja ympäri vuoden ulkoilemaan pääseviin lehmiin.

Valio lanseerasi tuotteita samalla nimellä, mutta ilman näiden kriteerien täyttämistä." Valio on huomannut että Juustoportin maito on menestynyt ja tullut kuluttajien tietoisuuteen, joten Valio on päättänyt merkitä maitonsa "Vapaan lehmän maidoksi" - toisella näistä toimijoista on kolmannen osapuolen valvoma sertifiointi ja toisella (Valiolla) ei, vaan Valio on määrittänyt tämän termin itse uudelleen.

huonoja uutisia - kahvipaketeissa on samanlainen sertifiointiviidakko

Miksi kahvipaahtimo ottaa nämä kaksi eri tuotetta esiin (kananmunat ja maito), eivätkö he paahda kahvia? Kyllä, paahdamme edelleen kahvia ja se on meidän liiketoimintaa - lehmien laiduntamista emme ole aloittamassa. On vaan tärkeää kuluttajana ymmärtää, että on tuote sinänsä mikä tahansa, niin on tärkeää tietää, että onko kahvin sertifioinnin tehnyt yritys itse, vai onko se tehty kolmannen osapuolen toimesta. Kuten olemme aikaisemmin todenneet kaikki meidän myymämme kahvi on luomukahvia sekä suurin osa myös Reilun kaupan -kahvia (Reilun kaupan osuus tulee nousemaan asteittain). Reilun kaupan kahvi on kolmannen itsenäisen valvontaelimen valvomaa (Flocert, https://www.flocert.net/). Eli Reilu kauppa ei valvo oman sertifikaattinsa toteutamista, vaan sen tekee vielä kolmas itsenäinen osapuoli. 

Vaikea päätös odottaa myös kuluttajaa, kun hän menee kahvihyllylle tai tilaa kahvia vaikka omalle työpaikalleen. Kolmannen osapuolen sertifiointeja on esimerkiksi: Reilu kauppa, UTZ ja Rain Forest Alliance. Yritysten omia sertifikaatteja on vieläkin enemmän: Nespresso AAA, C.A.F.E. Practices (Starbucks), Paulig 100% Vastuullinen, jne., ja on olemassa vielä Suomessa toimivien pienpaahtimoiden omia sertifiointeja ("Direct trade" -mallit). Eli käytännössä yrityksellä on kaksi vaihtoehtoa "vastuullistaa" kahvinsa - joko valitaan kolmannen osapuolen valvoma sertifiointi tai tehdään tämä sertifiointityö itse.

Alla oleva video avaa Reiluin kaupan toimintaperiaatteet sinulle myös videon muodossa.

 

ilman kolmannen osapuolen valvontaa kahvi ei ole sertifioitua, vaan se on yrityksen lupaus kahvin eettisyydestä

Me olemme valinneet olla Reilun kaupan -sertifioitu kahvipaahtimo, ja tärkein syy tähän on, että koemme sen olevan uskottavin vaihtoehto. Saman on toennut esim. Finnwatch: "Finnwatch suositteleekin sekä yrityksille että kuluttajille kaikkein kunnianhimoisimpien sertifiointijärjestelmien käyttöä, mikä kahvin kohdalla tarkoittaa Reilun kaupan sertifikaattia." Meillä ei ole pienpaahtimona resursseja eikä ammattitaitoa valvoa kahvinviljelijöiden työoloja tai heidän saamia palkkojaan - meidän mielestä on selkeämpää, että tämän työn tekee kolmas osapuoli. Toisaalta, emme voi myöskään väittää että muiden kahvipaahtimoiden omat vastuullisuusohjelmat ovat parempia tai huonompia, meillä ei yksinkertaisesti ole tätä tietoa (ja jos meillä ei ole tätä tietoa, niin miten se tieto voi olla suurimmalla osalla kuluttajistakaan). Ainut tieto mihin voimme nojautua on esimerkiksi kolmansien osapuolten tekemät analyysit näistä vastuullisuusohjelmista. Näissä analyyseissä on selvää, että kolmansien osapuolten sertifikaatit ovat "vastuullisempia" kuin yritysten omat sertifioinnit - esim. Nescafen ja Starbucksin omat vastuullisuusohjelmat eivät pärjää kolmansien osapuolten (kuten Reilun kaupan) ohjelmille.

VINKKejä kuluttajille eettisesti tuotetun kahvin ostoon

Tämän artikkelin tarkoituksena oli herättää ajatus siitä, että mitä oikeasti tarkoittaa sertifiointi ja kolmannen osapuolen valvonta vs. yrityksen oma vastuuohjelma. Yrityksen tavoitteena on tietysti tehdä kannattavaa liiketoimintaa ja vastata kuluttajien kysyntään - tämän takia kaikki isot ja pienet kahvipaahtimot kiinnittävät tähän asiaan huomiota (ainakin jollain aikavälillä). Kyseessä on isot rahat, koska sertifioitujen kahvien markkinaosuus kasvoi Suomessa vuonna 2018 huimat 40 %, ja nyt vastuulliseksi sertifioitua kahvia on jo 23 % kaikesta vähittäiskaupassa myydystä kahvista). Me olemme yrityksenä tämän sertifiointipolun alkutaipaleella, ja meilläkin on tässä asiassa vielä paljon tehtävää (esim. tulemme siirtymään Reilun kaupan -kahveihin asteittain, tosin jo tätä lukiessasi Warrior Coffee -tuoteperheen kaikki pääkahvit ovat sekä luomu että Reilun kaupan -sertifioituja).

Tässä vielä meidän mielestä eettisen kahvinoston ABC:

1. Varmista, että kahvilla on luonnonmukaisuutta tukeva virallinen luomu-sertifiointi (luomumerkki)

2. Varmista, että kahvilla on viljelyn olosuhteita valvoma virallinen, kolmannen osapuolen sertifiointi (esim. Reilun kaupan sertifiointi)

Näillä kahdella merkillä (molemmat löytyvät pakkauksesta logoina) pääsee jo todella pitkälle. Jos päätät ostaa kahvia joka on yrityksen oman vastuullisuusohjelman mukaisesti sertifioitua, niin kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

3. Tutkaile pakkausta ja valmistajan sivuja, minkä verran saat tietoja kahvista ja sen alkuperästä. Jos et ymmärrä yrityksen vastuullisuusohjelman pääperiaatteita, niin ota yhteyttä yrityksen asiakaspalveluun ja pyydä heitä selittämään ko. asia. Jos et ole vakuuttunut, palaa kohtaan 1 ja 2.

Kahviterveisin,

Mauri Paavola - COO


LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA

Opi kaikki tarpeellinen onnistuneen kahvikulttuurin luomiseksi toimistolla - lataa ilmaiseksi 70-sivuinen kuvitettu oppaamme!

Sisältö:

  • Kahvikulttuurin merkitys työpaikoilla
  • Vinkit täydellisen kahvihetken luomiseksi
  • Kahvilaitteiden valinta työpaikalle
  • Espressolaitteen hankinta työpaikalle
  • Kahvin myyntihinnan muodostuminen
  • Kahvin paahtamisen ABC
  • Voikahvi ja tee

LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA TÄSTÄ

Julkaistu 10.12.2019
Aihe: Ajankohtaista, Coffee, Sustainability, Eettisyys