Julkaistu 10.12.2019 | Aihe: Ajankohtaista, Coffee, Sustainability, Eettisyys
Reilu kauppa on kehittyvissä maissa viljeltävien ja valmistettavien tuotteiden sertifiointijärjestelmä. Olennaista on, että viljelijät saavat työstään elämiseen riittävän korvauksen. Ensimmäinen ja edelleen tunnetuin Reilun kaupan tuote on kahvi. Esimerkiksi Suomessa Reilun kaupan -kahvin markkinaosuus on noin 3 prosenttia, mutta Englannissa osuus on yli 20% (vuosi 2017).
Viljelijöille sekä viljelijäyhteisöille tulevat hyödyt voidaan jakaa neljään pääkategoriaan:
Alla oleva video avaa lisää Reilun kaupan periaatteita:
Reilun kaupan -standardit asettaa kattojärjestö Fair Trade International (www.fairtrade.net). Näiden standardien toteuttamista valvoo itsenäinen valvontaorganisaatio Flocert (www.flocert.net).
Reilun kaupan -sertifioidut viljelijät, kahvitukkurit, paahtimot, ym. toimijat voidaan hakea Flocertin internet -sivujen kautta -> https://www.flocert.net/about-flocert/customer-search/. Sieltä voit hakea esim. meidän yrityksen tiedot ja nähdä, että olemme tällä hetkellä virallisesti sertifioituja Reilun kaupan -jäseniä (meidän FLO-ID on 40865). Täältä pystymme myös itse tutkimaan, että onko a) meidän kahvitukkurit Fair Trade -sertifioituja (kyllä ovat) ja b) onko heidän ostaman kahvin viljelijät myös Fair Trade -sertifioituja (kyllä ovat). Näin ollen koko hankintaketju on varmistettu, valvottu ja se on läpinäkyvä.
Kahvin tapauksessa suurin ero Reilun kaupan -sertifioinnin ja muiden kolmannen osapuolten sertifiointien (esim. UTZ ja Rain Forest Alliance) välillä on, että Reilun kaupan -sertifioidusta kahvista on aina maksettu minimihinta. Varsinkin tällä hetkellä kun kahvin maailmanmarkkinahinnat ovat olleet jo pitemmän aikaa alhaisimmillaan 15 vuoteen, Reilun kaupan -sertifioidut kahvinviljelijät ovat silti pystyneet tekemään kestävää liiketoimintaa. Tällä hetkellä voimassa olevat hinnat löytyvät https://price.www.fairtrade.net/. Tämä on mielestämme kaikista kriittisin asia, koska nykyisillä maailmanmarkkinahinnoilla kahvien viljelijät ovat ahdingossa (useissa maissa kahvin valmistuskustannukset ylittävät kahvin myyntihinnat = viljelijät tekevät tappiota toiminnallaan).
Flocert suorittaa siis Reilun kaupan standardien valvontaa sekä viljelijäyhteisöissä että kaikissa muissa tuotantoketjun vaiheissa aina kahvin paahtamiseen asti. Meidän yrityksessä tämä tarkoittaa, että meidän raportointi ja dokumentointi on kunnossa, eli kun myymme Reilun kaupan -logolla varustettua kahvia, niin pystymme todistamaan kirjallisesti, että ko. kahvi on hankittu Fair Tradena ja että kahvitukkurimme ovat myös Fair Traden jäseniä. Alkulähteessä eli kahvin viljelijöillä (Aasia, Afrikka ja Etelä-amerikka) tarkistuslista on todella pitkä - kyseinen dokumentti on 193 sivua (https://www.flocert.net/wp-content/uploads/2017/08/small-producers-compliance-criteria.pdf) Myös itse valvontaan on asetettu kriteerejä, esim. sama auditoija saa tarkistaa kohteen kolme kertaa, jonka jälkeen auditoijaa on vaihdettava. Reilun kaupan valvonta pitää sisällään sekä ennalta ilmoitettuja käyntejä että yllätysvierailuja tiloille ja yrityksiin. Käyntien yhteydessä haastatellaan ja käydään läpi kirjallista dokumentaatiota. Kyseinen tarkistuslista ottaa kantaa yllä olevaan neljään pääkohtaan, eli taloudelliseen, sosiaaliseen, ympäristöystävälliseen ja lapsityövoiman ehkäisyn näkökulmaan.
Näin toimii pääpirteissään Reilun kaupan järjestelmä sekä sen valvonta. Se on kustannuksiltaan kallein sertifiointi, mutta tässäkin tapauksessa ko. hinnalla saadaan laatua.
Katso vielä oheiselta videolta Reilun kaupan video:
Kahviterveisin,
Mauri Paavola - COO
Riku Uski - CEO
Sisältö:
Julkaistu 10.12.2019
Aihe: Ajankohtaista, Coffee, Sustainability, Eettisyys