<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Rasvat osana ruokavaliota

Julkaistu 26.05.2017 | Aihe: Voikahvi, Ajankohtaista

Ghee

Ghee, kylmäpuristettu kookosöljy ja MCT-öljy... Mitä ominaisuuksia näissä rasvoissa on ja miksi ihminen ylipäätään tarvitsee rasvoja osana ruokavaliota? Rasvat ovat välttämättömiä toimintakykymme kannalta, mutta niistä ei välttämättä tarvitse kehittää ylimääräistä turvarengasta vatsamme ympärille. Valitsemalla laadukkaita rasvan lähteitä ruokavalioomme, edesautamme kehomme ja mielemme hyvinvointia.

Rasvojen terveysvaikutukset puhuttavat ja mielipiteitä niiden suhteen riittää suuntaan, jos toiseenkin. Aiheeseen liittyvän informaation tutkiminen voikin ajoittain olla varsin uuvuttava prosessi. Olemme koonneet tähän artikkeliin tutkimuspohjaista tietoa: mihin tarvitsemme rasvoja, olennaisia huomioita niiden välisistä eroista sekä muutaman hyväksi havaitun kandidaatin tuomaan puhtia päiviisi.

VÄHÄRASVAINEN RUOKAVALIO - PAREMPI VAIHTOEHTO? 

Läpi ihmiskunnan historian rasvat ovat olleet olennainen osa ruokavaliotamme. Rasvat energialähteenä voivat toimia niin eduksemme kuin haitaksemmekin 1. Rasvojen edut sekä huomattavat laadulliset eroavaisuudet unohtuvat usein rasvaan liittyvissä keskusteluissa 2. Mikä sitten on olennaista pohdittaessa erityyppisten rasvojen terveysvaikutuksia?

Vaikka vähärasvaisuutta korostavat ruokavaliosuositukset ovat luoneet pelkoa rasvoja kohtaan, on useita syitä miksi tätä lähestysmistapaa olisi perusteltua uudelleen arvioida. Vuonna 2009 tehty laaja tutkimus 3 ei löytänyt selvää yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen ja sydänsairausten välillä. Myöskään vuonna 2006 teetetty tutkimus 4 ei löytänyt vähärasvaiseen ruokavalioon siirtymisellä olevan merkittävää yhteyttä sydän- ja verisuonisairauden vähenemiseen.

On siis varsin mielenkiintoista, että vähärasvaisen ruokavalion on nähty

  • kasvattavan sydän- ja verisuonitautien riskiä 6
  • heikentävän mielialaa 7
  • heikentävän hormoonitoimintaa 8
  • vaikuttavan negatiivisesti yleiseen jaksamiseen

Rasvan korvaaminen hiilihydraateilla johtaa helposti ailahtelevaan verensokeritasapainoon, kohonneeseen tulehdustilaan ja suuriin annoksiin “tyhjiä kaloreita”. Tämä ei luonnollisesti ole se optimaalisin tie esimerkiksi painonhallinan, energiatasojen saati yleisen terveydenkään kannalta.

MUTTA MIHIN ME TARVITSEMME RASVOJA? 

Kehomme tarvitsevat sopivia rasvahappoja aivojen, solujen ja kudosten rakennuspalikoiksi. Rasvat ovat myös elintärkeitä hormonituotannon, rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen (A, D, E & K) sekä ihon ja muiden elinten terveyden kannalta. Kaikella tällä on valtava vaikutus niin kognitiiviseen kuin fyysiseen suorituskykyymme arjen haasteissa.

Olemme valikoineet esiteltäväksi kolme erinomaista voimanpesää tarjoamaan potkua päiviisi: ghee, kookosöljy ja puhdas MCT-öljy. Tarkastelemme seuraavaksi niiden yksilöllisempiä ominaisuuksia sekä ennen kaikkea niistä löytyvien MCT-rasvahappojen hyötyjä.

GHEE - KIRKASTETTU VOI

 

Kirkastettu voi

 

KOOKOSÖLJY

 

Kookosöljy

 

MCT-ÖLJY

 

MCT-öljy

 

YHTEENVETO

Rasvojen tarpeellisuus hyvinvointimme kannalta on kiistatonta, mutta laadulla ja määrällä on merkitystä. Niiden suhteen tekemämme valinnat joko nostavat olomme huipulle tai pudottavat sen pohjamutiin. Hyvien rasvojen käyttö ruokavaliossa tarjoaa tasaisen energialähteen, parantaa suoliston terveyttä, tehostaa aineenvaihduntaa, helpottaa säätelemään ruokahalua sekä auttaa mieltä ja kehoa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Valitsemalla ruokavalioon luonnonmukaisesti, matalassa lämpötilassa tuotettuja ja vähäisesti prosessoituja rasvoja voit varmistaa, että saat irti niiden suurimmat hyödyt samalla minimoiden terveyden ja hyvinvoinnin kannalta negatiiviset vaikutukset. Laadukas kylmäpuristettu oliiviöljy, laadukkaat pähkinät sekä esimerkiksi avokadot ja kalat tarjoavat myös hyviä rasvan lähteitä osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

Toki kohtuus on hyvä muistaa kaikessa, joka koskee myös hyvien rasvojen käyttöä osana päivittäistä ruokavaliota. Rohkaisemme kokeilemaan ja löytämään itse sopivimmat käyttötavat ja -määrät tukemaan omia henkilökohtaisia tavoitteita. 


Näin teen voikahvia!

Warrior Coffee pikavoikahvi
  1. Purista 1 annos Warrior Coffee pikavoikahvia tehosekoittimeen tai termosmukiin
  2. Lisää 1.5-2dl kuumaa (noin 80-asteista) vettä
  3. Sekoita nopeasti tehosekoittimessa tai ravista voimakkaasti termosmukissa.
  4. Nauti kahvista!

Maista nyt!

Julkaistu 26.05.2017
Aihe: Voikahvi, Ajankohtaista