<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Näin teet herkullisen rasvakahvin kotona

Julkaistu 26.03.2020 | Aihe: Voikahvi, Warriorit, Nutrition, Butter coffee

Rasvakahvi Warrior Coffee

Rasvakahvi, muilta nimiltään voikahvi tai Bulletproof-kahvi, on jo vuosia ollut suosittu kahvijuoma Suomessa. Warrior Coffeen lisäksi Suomessa rasvakahvin ilosanomaa on välittänyt mm. Tomi Kokko Five AM Coffee -reseptillään. Kiinnostaako sinua rasvakahvin hyödyt, mutta rasvojen lisääminen aamukahviin kuulostaa vielä vieraalta? Mietityttääkö miten lisäät rasvakahvin ketogeeniseen ruokavalioon? Me purimme sinulle tähän auki rasvakahvin taustoja, kokemuksia sekä vinkkejä.

SisällyslUettelo:

Rasvakahvin historia ja juuret

Rasvakahvin juuret juontavat Aasiaan ja Tiibetiin, jossa paimenet ovat jo pitkään käyttäneet jakin rasvaa teessään tuomaan energiaa sekä lämmittämään kehoa kylmässä vuoristossa. Perinteen mukaan Tiibetissä on ensin on valmistettu pitkään hauduttamalla vahvaa teetä, jonka jälkeen se on kaadettu jakin rasvaa sisältävään "sylinteriin". Tästä sylinteristä rasvainen teejuoma annostellaan teepannuihin ja edelleen kulhoihin nautittavaksi.

Teetä Tiibetissä on juotu jo 800-luvulta asti, eli siellä tiedetään jippo jos toinenkin teestä!

Rasvatee astiatMunkki valmistaa rasvateetä

Rasvateeastiat Tiibetissä sekä munkki valmistamassa juomaa. (Kuvat John Hill - kuva 1 ja kuva 2)

Rasvakahvi länsimaissa

Rasvatee ei kuitenkaan siirtynyt tiibetiläisten reseptillä länsimaihin osaksi ketogeenistä ruokavaliota, vaan juoma on muokattu sopimaan länsimaiseen suuhun. Koska länsimaissa juodaan kahvia enemmän kuin teetä,  tästä tavasta on luonnollisesti syntynyt rasvakahvi. Pioneeri rasvakahvin takana on amerikkalainen biohakkeri nimeltään Dave Asprey, joka jo kymmenisen vuotta sitten toi rasvakahvin suuremman yleisön tietoisuuteen. Asprey onkin siitä asti markkinoinut rasvakahvia omalla tuotemerkillään "Bulletproof Coffee", tai bulletproof-kahvi. Suomessa moni on törmännyt varmasti ystävämme Tomi Kokon Five AM -kahviin, joka käytännössä on Tomin resepti rasvakahville.

Tomi Kokko Five AM kahvi

Tomi Kokko rasvakahvilla Lapissa (Kuva: Tomi Kokko)

Rasvakahvikulttuuri (kuten moni muukin asia) on valunut (hehheh) jenkeistä Eurooppaan ja Suomeenkin viime vuosina. Yhä useampi meistä on löytänyt herkullisesta rasvaisesta kahvijuomasta parhaan kaverin aamun aloitukseen sekä ketogeeniseen ruokavalioon. Me Warrior Coffeella veimme jo vuonna 2016 rasvakahvin konseptin askeleen pidemmälle. Yhdistimme kertakäyttöiseen annospussiin sekä rasvat että kahvit, jotta tätä erinomaista juomaa voisi nauttia helposti missä vain.

Tarina pikarasvakahvimme takana: olimme jo muutaman vuoden iloinneet rasvakahvin tuomasta keskittymiskyvystä ja tasaisesta energiasta, mutta mietimme miten tästä saisi äärettömän helpon tuotteen kaikille kokeilla. Ystävämme tokaisi: "Mä tykkään tästä kanssa paljon, mutta olen tosi kiireinen eli voisko tän tuotteen saada sellaiseksi, että lisään vain kuuman veden ja that's it!?".

Tämä lause sinetöi ajatukset. Etsimme laadukkaimmat raaka-aineet ja laitoimme ne yhteen pussiin.

 

Mitä hyötyä rasvakahvista on?

Moni siellä varmaan raapii edelleen päätään ja miettii, miksi rasvakahvia kannattaisi kokeilla? Se on erittäin hyvä kysymys ja tässä siihen hieman vastauksia.

Rasvakahvin ainesosat ovat: laadukas kahvi, laadukkaan valmistajan kookosöljy, voi tai kirkastettu voi (ghee), MCT-öljy sekä mausteet ja lisukkeet oman maun mukaan. Eli yksinkertaisuudessaan laadukkaaseen valmiiseen kahviin sekoitetaan sopiva annos edellä mainittuja rasvoja (kaikkia tai esim. voita + MCT-öljyä). Koko homma ravistellaan tai sekoitetaan tehosekoittimessa valmiiksi juomaksi. Artikkelin lopussa vinkkejä tuotteisiin.

Rasvakahvit auringonnousussa

Rasvakahvihetki ja auringonnousu (2019)

Kahvissa on kofeiinia, joka on piristävä stimulantti. Kahvin piristävä vaikutus on lähes kaikille tuttu. Kun kahviin sekoitetaan voita, kookosöljyä tai MCT-öljyä, saadaan kahville hieman erilaisia ominaisuuksia. Kahvin terveysvaikutuksista voit lukea tästä.

Kookosöljystä suurin osa on nk. keskipitkäketjuisia rasvahappoja (Medium-chain triglycerides). Tämä tarkoittaa, että nämä rasvahapot ovat pitkäketjuisia rasvahappoja nopeammin käytettävissä energianlähteenä. Nopeasti käytössä oleva energia tarkoittaa juuri tätä: rasvakahvi antaa energiaa käyttöömme nopeasti!

MCT-öljy sisältää 100 % keskipitkäketjuisia rasvahappoja, eli käytännössä se on pullotettua nopeaa energiaa. MCT-öljy on kirkas, hajuton ja mauton öljy. MCT-öljy pysyy juoksevassa muodossa eri lämpötiloissa, kun taas kookosöljy kovettuu jo alle 20 asteessa. Näiden ominaisuuksien vuoksi MCT-öljy toimii erinomaisesti rasvakahvissa.

Voi ja kirkastettu voi (ghee) tasapainottavat vatsahappoja ja tekevät rasvakahvista mukavamman vatsalle (etenkin tottumattomille rasvakahvin käyttäjille). Lisäksi niittylehmien maidosta valmistetussa gheessä (grass-fed ghee) on sekä omega-3- että omega-9 -rasvahappoja sekä rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja. Voi ja ghee myös mukavasti pyöreyttävät rasvakahvin makua. Mikäli et käytä eläinperäisiä tuotteita, voit hyvin käyttää vain kasviperäisiä kookos- ja MCT -öljyjä.

 

lista rasvakahvin eduista:


 • Saat nopeasti energiaa kehon ja aivojen käyttöön
 • Rasvat kahvissa hidastavat kofeiinin imeytymistä ja tarjoaa täten pidempään kestävän virkeän olon
 • Saattaa auttaa tasapainottamaan vatsan hyvinvointia, vaikka normaali kahvi aiheuttaisi ongelmia
 • Saattaa auttaa rasvanpoltossa painonpudotuksessa – rasvakahvi käy ateriasta ja antaa pitkäksi ajaksi kylläisen olon
 • Verensokeri tasapainottuu ja ruokahalu pysyy paremmin kontrollissa
 • Aamupalana rasvakahvi on nopea valmistaa ja se antaa tasaista energiaa hiilihydraattipitoisen aamiaisen sijaan
 • Tukee aivotoimintaa ja kirkastaa ajauksenjuoksua

Mikäli olet kiinnostunut painonpudotuksesta vähähiilihydraattisen ruokavalion ja rasvakahvin avulla, suosittelemme tutustumaan oppaaseemme (klikkaa alta!).

Katso

 

Huomio: Rasvakahvi ei korvaa tasapainoista ruokavaliota. Valitsemalla hyviä rasvanlähteitä osaksi ruokavaliota päästään parhaisiin tuloksiin. Rasvakahvin lisääminen heikkolaatuiseen ruokavalioon ei ole suositeltavaa. Jokaisen kannattaa tarkistaa oma ruokavalio henkilökohtaisesti. Nämä vinkit eivät ole tarkoitettu diagnosoimaan, hoitamaan, parantamaan tai estämään mitään sairautta tai tautia. Tällä sivustolla oleva tieto ei korvaa henkilökohtaista konsultaatiota lääkärisi kanssa eikä tietoja tule käyttää yksilöllisenä (lääketieteellisenä) hoitosuosituksena.

 

Rasvakahvin reseptit

Katso videolta kaksi tapaa tehdä rasvakahvi: perinteinen ja pikavoikahvi.

 

WarriorCoffeevideo

 

Rasvakahvin perusresepti:

 • Noin 2 dl laadukasta suodatinkahvia, kokeile vaikka tätä
 • 0,5-1 ruokalusikallinen voita tai kirkastettua voita, kokeile vaikka tätä
 • 0,5-1 ruokalusikallinen kookosöljyä tai MCT-öljyä, kokeile vaikka tätä

Siinä kaikki perusreseptiin! Kaada kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja pidä huolella kannesta kiinni! Sekoita noin 5-10 sekuntia ja rasvakahvisi on valmis. Voit käyttää myös maidonvaahdotinta tai sauvasekoitinta. Tehosekoittimessa kannattaa suosia muovikannua lasikannun sijaan. Kuuma juoma lasikannussa tiiviin kannen alla aiheuttaa lämpölaajenemisen ja kahvit saattavat purskahtaa seinälle...

Vinkki: voit myös laittaa rasvat termospulloon ja kaataa kahvin päälle. Ravista hetki voimakkaasti ja avot – rasvakahvisi on valmis nautittavaksi (sekä helppo ottaa mukaan vaikka autoon, bussiin tai retkelle!).

Rasvakahvin viritetty resepti:

 • Yllä oleva perusresepti pohjaksi
 • Adaptogeenit ja mausteet: ceylon-kanelia, cayenne-pippuria, maca-jauhetta tai adaptogeenisiä sieniä tuomaan lisää toiminnallisuutta rasvakahviisi
 • Proteiini: kokeile lisätä maustamatonta tai vaniljalla maustettua heraproteiinia (tekee juomasta uskomattoman kuohkean!)
 • Kaakao: lisää raakakaakaojauhetta, jos olet suklaisen maun ystävä
 • Tee, yerba-mate: mikäli et pidä kahvista, valmista vahva tee tai yerba-mate pohjaksi

Kuten tästä nähdään, voit lukuisilla tavoilla virittää rasvakahvista mieluisen makuisen sekä lisätä siihen ravintoaineita. Vain mielikuvituksesi on rajana, ei muuta kuin kokeilemaan!

Yhteenveto

Toivottavasti sait hyödyllistä lisätietoa rasvakahvista! Juomaa ei tarvitse pelätä millään tavalla ja voit suhtautua siihen kuten mihin tahansa ravintoon: uteliaasti kokeilemalla löydät juuri sinun ruokavalioosi sopivan reseptin. Moni vannoo rasvakahvin nimeen taikajuomana, joka karsii kilot ja antaa supervoimat. Näin saattaa ollakin, mutta jokaisen meistä pitää itse löytää nuo vaikutukset.

On myös ihmisiä, joille rasvakahvi ei kertakaikkiaan sovi, edes osana ketogeenistä ruokavaliota. Siksi on tärkeää, että kuuntelet omaa kehoasi. Aloita tarpeeksi pienellä määrällä rasvaa kahvissasi (esim. max 15 grammaa per annos). Anna kehosi ja mielesi tottua rasvakahviin ja lähde sitten virittämään sitä pidemmälle.

Tässä vielä linkkivinkit, mikäli kaipaat varmasti laadukkaita raaka-aineita rasvakahviisi:

SUPERVINKKI: teimme valmiit tuotepaketit helppoon aloitukseen (ja säästät samalla vähän!)

Tagaa #warriorcoffee @warriorcoffeeco Instagramissa, kun jaat kokemuksiasi!

Mindful-Coffee-Moment

Herkullisia kahvihetkiä!

Warrior Coffeen tiimi

Julkaistu 26.03.2020
Aihe: Voikahvi, Warriorit, Nutrition, Butter coffee