<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Näin laatukahvi pisteytetään ja arvostellaan

Julkaistu 06.03.2020 | Aihe: Kahvi, Coffee, Sustainability

Kahvin maistelu Warrior Coffee

Tiesitkö, että kahveillakin on oma pisteytysjärjestelmänsä? Kyllä vain - kansainvälisen SCA:n (Specialty Coffee Association) menetelmällä mikä tahansa kahvi voidaan arvostella, jolloin jokainen kahvi saa saman mallin mukaan arvostelun.

Kuka arvostelun tekee?

Kahvin maistamisen ammattilainen, eli nk. “Q Grader” on ammattilainen, joka on suorittanut SCA:n kattavat kurssit sekä testit ja osoittanut kykynsä kahvin maistamiseen. Q Graderit voivat arvostella kahveja kilpailuissa sekä myös viljelijöiden kahveja, ennen kuin ne päätyvät myyntiin. Mitä korkeammat pisteet kahvi saa, sen paremman hinnan myös viljelijä kahvistaan saa.

Cupping Colombia Warrior Coffee Riku-1

Warrior Coffeen Riku vuonna 2015 maistelemassa ja haistelemassa kahveja Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa.

 

Mitä kahvista arvostellaan?

Kahvin arvioinnissa ja arvostelussa arvioidaan monia muuttujia. Vihreästä kahvista arvioidaan mm. viallisten papujen määrää tai kokovaihtelua kahvipapujen välillä. Paahdetusta kahvinäytteestä tehdään aina samalla tavalla “cupping”, eli kahvin maistelu, jonka jälkeen Q Grader arvostelee kahvin ominaisuuksia.

Arvosteltavia ominaisuuksia kahvista ovat mm. aromi (tuoksu), makua, jälkimakua, hapokkuutta, täyteläisyyttä, tasapainoa ja makeutta. Jokainen ominaisuus osa-alue arvostellaan erikseen ja lopuksi kahvin kokonaisuus arvostellaan yhteen ja saadaan lopullinen pisteytys. Mikäli kahvi saa yli 80 pistettä (maksimi 100), sitä saa kutsu Specialty Coffeeksi (eli laatukahviksi). Yli 90 pistettä saaneet kahvit ovat harvinaisia ja niistä viljelijä voi saada moninkertaisen tulon verrattuna matalammin pisteytettyihin kahveihin. Yksikään kahvi maailmassa ei ole saanut 100 pistettä. Tästä löydät koko maisteluprotokollan.

Kahvin pisteytyksen lisäksi kahvista saatavaa korvausta (viljelijä) nostavat kolmannen osapuolen sertifioinnit kuten luomu ja Reilun kaupan sertifiointi.

Coffee Cupping table Warrior Coffee-1

Tyypillinen kahvin maistelupöytä (cupping).

 

Voiko tavallinen kahvinjuoja erottaa laatukahvin tavallisesta kahvista?

Kyllä voi. Makuaisti on myös taito jota voit kehittää ja näin mm. Q Graderit ovat hankkineet osaamisensa. Sinun ei tarvitse kuitenkaan olla kahvin parissa työtä tekevä ammattilainen kehittääksesi makuaistiasi. Voit helposti löytää hakukoneella erilaisia pohjia kahvin arvosteluun tai hankkia vaikkapa virallisen SCA:n maistelu- sekä arvostelulomakkeen. Tästä löydät myös SCA:n cupping (maistelu) protokollan, josta voit opiskella lisää. Kahvin maisteluun voit suhtautua samalla tavalla kuin esimerkiksi viinien ja oluiden maisteluun - sieltä avautuu mielenkiintoinen makumaailma tutkittavaksi!

Meidän lähestyminen Warrior Coffeella on ollut paahtimomme alkutaipaleelta asti (2015) käyttää vain pisteytettyjä, luomulaatuisia laatukahveja. Nyt lisäksi kahvejamme saa myös Reilun kaupan vastuullisuus-sertifioituna. Nyt voidaan siis ensimmäisen kerran puhua varmennetusti vastuullisesta laatukahvista.

Tutustu kahvivalikoimaan

Nautinnollisia maisteluhetkiä kahvin parissa!

 

 


LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA

Opi kaikki tarpeellinen onnistuneen kahvikulttuurin luomiseksi toimistolla - lataa ilmaiseksi 70-sivuinen kuvitettu oppaamme!

Sisältö:

  • Kahvikulttuurin merkitys työpaikoilla
  • Vinkit täydellisen kahvihetken luomiseksi
  • Kahvilaitteiden valinta työpaikalle
  • Espressolaitteen hankinta työpaikalle
  • Kahvin myyntihinnan muodostuminen
  • Kahvin paahtamisen ABC
  • Voikahvi ja tee

LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA TÄSTÄ

Julkaistu 06.03.2020
Aihe: Kahvi, Coffee, Sustainability