<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Espressolaite toimistolle tai kahvilaan - vinkit hankintaan

Julkaistu 10.10.2018 | Aihe: Espresso, Kahvikone työpaikalle, Jälleenmyynti ja kahvilat

Barista Espresso

Espressolaitteen valinta toimistolle, kahvilaan tai ravintolaan saattaa nopeasti ajateltuna vaikuttaa yksinkertaiselta tehtävältä. Valinta ja vertailu helpottuu paljon, kunhan malttaa pohtia hieman etukäteen mikä on espressokoneen käyttöympäristö. Tutustu lisää espressoon ja opi mitä tulee huomioida kun hankit espressolaitteen.

Kukapa meistä ei rakastaisi juuri valmistettua espressoa tai cappuccinoa, joka pysäyttää hetkeksi maailman ympärillämme. Huolellisesti valmistettu espressopohjainen kahvi edellyttää tekijältään kahvin, kahvimyllyn sekä espressolaitteen hallintaa. Tämä siis, kun puhutaan kahviloissa käytössä olevista kahvakoneista, eli niistä aidoista espressolaitteista.

Me Warrior Coffeella myymme kahvin ja teen lisäksi kahvikoneita kuten kahviautomaatteja, espressokoneita sekä suodatinkahvilaitteita. Tavoitteemme on aina auttaa asiakastamme löytämään paras ratkaisu heidän tarpeeseen. Joskus tämä tarkoittaa myös sitä, että asiakas ei valitse meitä vaan jonkun toisen ratkaisun. 

 

 ESPRESSOLAITTEEN HANKINNAN ABC


 

MITÄ ESPRESSO ON?

Espresso on kahvi, joka valmistetaan korkean paineen avulla pakottamalla kuuma vesi hienosti jauhetun kahvin läpi espressokoneella. Usein puhutaan myös kahvakoneesta, koska jauhettu kahvi annostellaan ns. kahvikahvaan, joka kiinnitetään espressokoneeseen valmistusta varten. Jauhettu kahvi painetaan eli “tampataan” tiiviiksi kiekoksi ensin kahvikahvaan, jolloin valmistuksen aikana korkealla paineella toimiva espressolaite puristaa veden kahvin läpi.

Espresso Crema

Espressoa voi valmistaa monenlaisista kahvipavuista vaaleapaahtoisesta tummapaahtoiseen. Useimmat meistä ovat maistaneet ensimmäisen kerran espressoa italialaistyyppisestä, tummasta kahvista valmistettuna. Espresso on voimakkaan makuinen, lyhyt kahvi jonka valmistuminen kestää noin 25-35 sekuntia. Espressopohjaisista juomista valmistetaan myös juomat kuten cappuccino, cafe latte sekä americano.

Alunperin espressolaite keksittiin siksi, että kahvin voisi valmistaa nopeammin. Ennen espressolaitteen keksimistä “espresso” tarkoitti kahvia, joka valmistettiin asiakkaalle tilauksesta. Näinhän se nykyäänkin on. 

 

ESPRESSOLAITTEEN KÄYTTÖYMPÄRISTÖ

Oikeanlaisen espressolaitteen valintaan vaikuttaa oleellisesti käyttöympäristö. Sillä on merkitystä käytetäänkö espressolaitetta kahvilassa, ravintolassa vai toimistossa - espressolaitteen ominaisuudet kannattaa valita käyttökohteen sekä käyttäjien mukaan.

Keskitytään tässä artikkelissa ns. aitoihin espressokoneisiin, eli kahvakoneisiin joissa käytetään korkeaa painetta espresson valmistamiseen - juomaan, jonka barista valmistaa. Myös monilla kahviautomaateilla saa valmistettua espressoa sekä muita espressopohjaisia juomia - lue täältä miten voit valita sopivan kahvikoneen.

On tärkeää huomioida, että espresson valmistaminen kahvakoneella vaatii tekijältään enemmän osaamista kuin suodatinkahvi tai kahviautomaatin käyttö. Hyvissä kahviloissa osaavat baristat ovat koulutettuja valmistamaan espressoa. Osaavan baristan työskentely näyttää asiakkaan silmiin jopa helpolta. Kuten kaikki taitoa vaativa työ, myös espresson valmistaminen näyttää helpolta kun sen osaa.

Barista Espresso

Hyvän espresson valmistaminen edellyttää tutustumista espressolaitteeseen ja sen ominaisuuksiin, espressomyllyn ominaisuuksiin, maidon vaahdottamiseen sekä laadun tarkkailuun. Modernit kahviautomaatit eivät edellytä käyttäjältään näitä taitoja vaan napinpainallus riittää. Tästä syystä kahviautomaatit ovat edelleen ylivoimaisesti suosituimpia tapoja valmistaa espressoja kahviloiden ulkopuolella (kodeissa ja toimistoilla).

Jotta espressolaitteella onnistuu espresson valmistamisessa, tulee ensin säätää espressolaitteen asetukset kuten veden lämpötila ja reseptit kuntoon (automaattinen espressolaite). Myös espressomyllyn (kahvimyllyn) säätäminen on päivittäinen tehtävä, koska kahvi on herkkä esimerkiksi ilmankosteuden sekä lämpötilan vaihteluille. Nämä ovat myös ne seikat, jotka tekevät espresson valmistamisesta niin äärimmäisen kiehtovan prosessin.

Ennen espressolaitteen hankintaa kannattaakin pohtia löytyykö sinulta tai tiimiltäsi intoa ja aikaa opetella käyttämään oikeaa espressolaitetta, vai olisiko hyvä erikoiskahviautomaatti parempi ratkaisu. (LINKKI)

 

ESPRESSOLAITTEIDEN OMINAISUUDET 

Kun kahvakonetta lähdetään hankkimaan, on edessä monia vaihtoehtoja joista valita. Saatat hakea tietyn näköistä espressolaitetta, joka sopii kahvilaasi tai toimistollenne. Tärkein kysymys on kuitenkin: montako espressoa laitteella valmistetaan päivässä sekä kiireisimpään aikaan?

Espressolaite Faema 3-kahvainen

Toimistolle tai kotiin ei välttämättä kannata hankkia kolmekahvaista, 100 kiloa painavaa espressolaitetta jollaisia voi nähdä kiireisissä huippukahviloissa. Toki sellaisen voi hankkia myös toimistolle tai kotiin, mikäli ottaa harrastamisen vakavasti eikä budjetti ole rajoite. Toimistolle sopiva valinta on usein laadukas yksikahvainen espressolaite, jolla harrastamisen voi aloittaa.

Kun tiedetään arvio käyttövolyymista- ja asteesta, pääsee tutkimaan tarkemmin vaihtoehtoja sekä budjettia. Mikäli budjetti on matala, kannattaa katsella ja kysellä myös käytettyjä espressolaitteita tai hankkia espressolaite leasing-rahoituksella. Erityisesti kahvilan avaamiseen liittyy paljon muitakin kuluja kuin espressolaitteisto, jolloin leasing on erittäin hyvä vaihtoehto. LINKKI LEASING

Kahviloihin ja ravintoloihin kannattaa valita espressolaite, joka kattaa mielellään myös tarpeet kahvilatoiminnan kasvaessa aloituksen jälkeen. Vaikka aluksi riittäisi espressolaite, jossa on yksi kahvikahva, saatat pian huomata tarvitsevasi kaksikahvaista laitetta. Mikäli espressolaitteen gruppoon (osa, johon kahvikahva kiinnitetään) tulee käyttövika kesken päivän, toinen kahva yleensä toimii moitteetta eikä toiminta keskeydy vian vuoksi tällöin.

Kotikäyttöön suunniteltuja espressolaitteita ei kannata käyttää kahviloissa, ravintoloissa tai välttämättä edes toimistoilla joissa käyttäjiä on useampia. Kotikäytössä espresson valmistajia on yleensä vain yksi, korkeintaan kaksi ja juomia tehdään korkeintaan muutama päivässä. Kotikäyttöön suunnitellut espressolaitteet eivät yleensä kestä kovemmassa käytössä tai ammattikäytössä (eikä takuukaan kata ammattikäyttöä).

Ammattikäyttöön suunnitellut espressolaitteet ovat suunniteltu suuremmalle määrälle juomien valmistusta ja siksi ne ovat kestävämpiä sekä valmistavat tasalaatuisemmin hyvää kahvia kerta toisensa jälkeen.

 

AUTOMAATTINEN JA PUOLIAUTOMAATTINEN ESPRESSOLAITE

Automaattinen espresssolaite saattaa kuulostaa kahviautomaatilta, mutta sitä ei nyt tarkoiteta, kun puhutaan kahvakoneista. Ennen automaattisten ja puoliautomaattisten espressolaitteiden yleistymistä espressot valmistettiin laitteilla manuaalisesti kahvasta vetämällä, jolloin paine saatiin muodostettua kahvikahvaan. Tämä on kuitenkin työläs ja epätarkka menetelmä, joskin käsityöläisyyden syvimmässä olemuksessa. Meilläkin on paahtimolla esillä tällainen vanhemmalla tekniikalla toimiva espressolaite, joita esim. La Pavoni yhä valmistaa.

Puoliautomaattinen espressokone tarkoittaa kahvakonetta, jolla espresson valmistus aloitetaan ja lopetetaan baristan toimesta nappia painamalla manuaalisesti. Tällöin baristan on mitattava uuttoaika (joko espressolaitteen omalla sekuntikellolla tai omalla) ja pysäytettävä juoman valmistus käsin.

Automaattinen, tai täysautomaattinen espressokone, sisältää toiminnot joilla barista voi tallentaa reseptit esimerkiksi tupla- ja sinkkuespressolle napin taakse ja toistaa haluamansa reseptin napin painalluksella. Tällöin barista voi valmistella helpommin seuraavia juomia (vaahdottaa maitoa, palvella asiakkaita), koska hänen ei tarvitse silmä kovana tarkkailla juoman valmistumista. Erityisesti vilkkaissa kahviloissa suositaan lähes poikkeuksetta ohjelmoitavaa automaattista espressolaitetta, jolloin tasalaatuisuus pysyy  hyvänä myös kiireen keskellä.

_MG_3521

Sekä puoliautomaattinen että automaattinen kahvakone mahdollistaa baristalle täyden kontrollin kahvin valmistamiseen. Espressokoneet (kahvakoneet) vaativat päivittäisen puhdistamisen, jotta laitteet pysyvät käyttökunnossa päivästä toiseen, eikä kahvin laatu kärsi.

Espressomyllyn valintaan kannattaa kiinnittää huomiota samoista lähtökohdista kuin espressokoneen hankintaan. Mieti kuinka paljon espressoja valmistetaan päivässä ja kuinka montaa eri espressopapua haluat käyttää samaan aikaan. Jos haluat pitää valikoimassa kahta eri espressopapua, tarvitset kaksi espressomyllyä (ainakin kahvilassa).

Espressomylly on erityisesti espresson valmistamiseen suunniteltu kahvimylly, joka tulee valita käyttökapasiteetin mukaan. Nopeimmat espressomylly jauhavat tuplaespresson verran kahvia jopa 3-4 sekunnissa. Hitaimmilta espressomyllyiltä tähän menee jopa 10 sekuntia. Tällä on oleellisesti merkitystä kahviloissa.

Markkinoille on tullut viime aikoina mielenkiintoisia espressolaitteita, jotka yhdistävät espressomyllyn espressolaitteeseen. Tällöin espressokoneen käytön aloittaminen on helpompaa, kuten myös päivittäinen käyttö. Yksi esimerkki tällaisesta on WMF Espresso.

 

ESPRESSOLAITTEIDEN HINNAT

Laatu ja hinta kulkevat linjassa myös espressolaitteissa. Edullisemmissa espressolaitteissa on usein pienemmät ja kevyemmät gruppot (kahvikahvat kiinnitetään näihin), matalampi teho sekä pienemmät lämmitinyksiköt, jolloin ne eivät sovellu hyvin kahvilakäyttöön jossa pitää pystyä valmistamaan läpi päivän laadukkaita espressoja.

Edullisimmillaan kotikäyttöön suunnitellun espressokoneen voi hankkia itselleen noin 1500 eurolla ja pienemmät kahvila- tai toimistokäyttöön suositellut mallit (kykenevät tasaisesti valmistamaan jopa 100 espressoa päivässä) kustantavat noin 3000-7000 euroa.

Vilkkaampiin kahviloihin on syytä hankkia espressolaite, jolla pystyy hoitamaan läpi päivän laadukasta espresson valmistamista. On eri asia valmistaa 100 espressoa päivässä kello 8 ja 18 välillä kuin 40 espressoa tunnissa läpi päivän.

Espressolaite-toimisto

Jykevämmissä espressolaitteissa on suuremmat gruppot, enemmän tehoa sekä suuremmat lämmitinyksiköt joiden avulla korkeaan menekkiin pystytään vastaamaan. Kalliimmissa espressokoneissa on usein myös edistyneitä ominaisuuksia kuten digitaalinäytöt, yksittäin ohjelmoitavat gruppot ja muita baristan työtä helpottavia toimintoja. Parhaimmat espressolaitteet keventävät pankkitiliä yleensä 7000-18000 euron verran.

Usein järkevin kompromissi hinnan sekä ominaisuuksien osalta on valita laadukas espressolaite, jossa on tärkeimmät ominaisuudet sekä riittävästi kapasiteettia myös tulevaisuuden kasvaville kahvimenekeille. Mikäli olet jo aiemmin omistanut espressolaitteen, osaat jo tarkemmin vaatia ominaisuuksia ja olet ehkä halukas panostamaan enemmän myös rahallisesti.

Espressolaitteen lisäksi tarvitset vähintään yhden espressomyllyn, jolla jauhat kahvin jokaista espressoa varten. Espressomyllyn koko ja nopeus kannattaa suhteuttaa käytössäsi olevaan espressolaitteeseen. Pienemmät espressolaitteet maksavat noin 600-1500 euroa ja nopeammat, suurempaan volyymiin taipuvat mallin noin 1700-3000 euroa.

 

ESPRESSOLAITTEEN KÄYTTÖ, PUHDISTUS JA HUOLTO 

Alussa käytiin lyhyesti läpi miten espresso valmistetaan. Tässä vielä järjestyksessä prosessi espresson valmistamiseen.

 1. Käynnistä espressolaite ja anna laitteen täyttyä vedellä sekä lämmetä tarpeeksi kuumaksi rauhassa
 2. Täytä kahvimyllyyn tuoreita kahvipapuja
 3. Testaa espressolaitteen perustoiminnot: keitinyksikön/boilerin paine on noussut riittäväksi, gruppo on lämmennyt kuumaksi, veden lämpötila on asettunut haluamaksesi ja kahvikahvat sekä vedenvalutus toimii normaalisti
 4. Jauha espressomyllyllä kahvia kahvikahvaan ja tamppaa se tiiviiksi tampperilla
 5. Kiinnitä kahva espressolaitteeseen ja käynnistä ensimmäisen espresson valmistus
 6. Tarkkaile espresson valumisnopeutta, creman (eli vaahdon) muodostumista sekä kahvin määrää
 7. Maista espressoa ja säädä tarpeen mukaan espressolaitetta tai kahvimyllyn karkeutta / kahvimäärää
 8. Käytä vaakaa ja sekuntikelloa apuna espresson valmistuksessa, jotta saat kahvin valumaan noin 20-40 sekunnissa kuppiin
 9. Kun olet tyytyväinen, espressosi on valmis ja voit toistaa juoman valmistuksen yhä uudelleen

 

Laadukkaissa kahviloissa baristat tarkkailevat kahvin makua läpi päivän ja tekevät espressokoneeseen tai espressomyllyyn säätöjä päivän aikana. Ilmankosteuden muutokset aiheuttavat usein säätötarpeen espressomyllylle ja osaava barista havaitsee tämän.

Kun espresson valmistus sujuu, on seuraava askel opetella maidon oikeaoppinen vaahdottaminen sekä kaataminen eri juomille. Ei pureuduta siihen kuitenkaan syvemmin tässä artikkelissa.

Espressokone tulee puhdistaa jokaisen käyttöpäivän jälkeen hyvin. Kahvakoneissa käytetään ns. umpikahvaa. Tällöin kahvikahvaan laitetaan ensin metallinen kiinteä prikka, johon pesuaine voidaan annostella. Tämän jälkeen kahva kiinnitetään normaalisti espressokoneeseen ja käynnistetään joko automaattinen pesuohjelma tai tehdään pesu käynnistämällä veden valutus kuten espressoa valmistettaessa. Tällöin pesuaine pääsee espressokoneen sisälle pesemään tärkeät paikat koneen sisältä.

Lopuksi myös espressokoneen uuttopää (johon kahva kiinnitetään) harjataan ja pestään siihen suunnitellulla työkalulla. Espressolaite puhdistetaan myös kaikilta pinnoiltaan siistiksi seuraavaa käyttökertaa varten. Espressolaitteessa on suhteellisen paljon teknologiaa kuten vesiboilereita, pumppuja sekä elektroniikkaa joten valmistajan ohjeen mukainen käyttö ja puhdistaminen ovat tärkeitä.

Kalkki on espressolaitteen pahin vihollinen (likaiseksi jätetyn koneen lisäksi). Espressolaitteen käyttövesi kannattaa ehdottomasti suodattaa vähintään kalkin poistavalla vedensuodattimella tai esimerkiksi käänteisosmoosilaitteella, joka optimoi vedenlaadun kahville. Kalkki kertyy kaikkialle espressolaitteen sisälle ja siten lyhentää osien käyttöikää ja huoltoa tarvitaan useammin.

Kun hankit espressolaitteen, kannattaa se hankkia kahviin erikoistuneelta kumppanilta jonka kautta myös laitteen huolto onnistuu. Tarvitset silloin tällöin myös varaosia espressolaitteisiin, aivan kuten autoosi. Espressolaitteen kuluvia osia ovat gruppon tiivisteet sekä muut gruppon osat niiden ollessa kovimmalla käytöllä paineen alla. Espressolaitteen tekniikasta pumput sekä keitinyksikkö vaativat välillä myös huoltoa ja tarkistusta (muista kalkinpoisto käyttövedestä!).

 

Yhteenveto

Huh, olipa siinä asiaa espressolaitteen hankinnasta. Ei kannata kuitenkaan pelästyä, sillä perusasioiden selvittämisen jälkeen edessäsi on rajattoman upea matka espressokahvien maailmassa. Näistä listatuista ohjeista on sinulle toivottavasti apua hankkiessasi espressolaitetta kotiin, työpaikalle tai kahvilaan. Olemme keränneet nämä vinkit suoraan käytännön asiakastyöstämme vuosien varrella.

Tärkeintä on innostus ja kiinnostus espresson valmistamista kohtaan - ilman niitä ei kannata kahvakonetta hankkia ja kannattaa nauttia espressot laadukkaissa kahviloissa sekä kahviautomaateilla valmistaen.

Myös monelta toimistolta löytyy tänä päivänä ihka aito espressokone, jolla työntekijät pääsevät kehittämään baristan taitojaan töiden lomassa kollegoidensa kanssa. Espresson valmistus vie ajatukset mukavasti hetkeksi täysin kahviin ja siten lisää osaltaan myös työssä viihtymistä.

Tässä vielä tiivistetysti vinkit espressolaitteen hankintaan työpaikalle tai kahvilaan:

 • Mieti kuinka usein ja kuinka paljon espressoa valmistetaan päivittäin
 • Mikäli toimistolla harrastajia ja kiinnostuneita on muutama, yksikahvainen espressokone riittää alkuun hyvin (mikäli käyttöä on enemmän, kaksikahvainen on erinomainen)
 • Kuinka tärkeässä roolissa espressot ovat toimistolla, kahvilassasi tai ravintolassasi?
 • Oletko valmis opettelemaan espresson valmistamisen?
 • Oletko valmis pitämään huolta espressolaitteistosta?
 • Onko sinulla tilaa kahvilassasi/työpaikalla espressolaitteille?
 • Mikä on budjettisi?
 • Muista hankkia myös espressomylly sekä baristan tarvikkeet (tampperi, pesuharja, puhdistusaineet yms.)

 

Kahviterkuin,

Riku 


LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA

Opi kaikki tarpeellinen onnistuneen kahvikulttuurin luomiseksi toimistolla - lataa ilmaiseksi 70-sivuinen kuvitettu oppaamme!

Sisältö:

 • Kahvikulttuurin merkitys työpaikoilla
 • Vinkit täydellisen kahvihetken luomiseksi
 • Kahvilaitteiden valinta työpaikalle
 • Espressolaitteen hankinta työpaikalle
 • Kahvin myyntihinnan muodostuminen
 • Kahvin paahtamisen ABC
 • Voikahvi ja tee

LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA TÄSTÄ

Julkaistu 10.10.2018
Aihe: Espresso, Kahvikone työpaikalle, Jälleenmyynti ja kahvilat