<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Mitä on Chai Latte?

Julkaistu 28.01.2019 | Aihe: Tee, Ajankohtaista, Kahvikone työpaikalle, Jälleenmyynti ja kahvilat

Mita-on-chai

Chalon Chai -tuotteet valtasivat Warrior Coffeen verkkokaupan – ja sai tiimin lipomaan huuliaan. Chalo on aitoja intialaisia chai-tuotteita valmistava brändi Hollannista. Kaikki Chalo Chai -tuotteet ovat saaneet inspiraationsa juoman kotimaasta – eli Intiasta. Mutta mitä chai oikein on? Mepä kerromme. Tutustu myös blogitekstin lopussa oleviin ihaniin chai-latteresepteihimme!

 

Mitä on chai?

Chai on hindiä ja ilmaisu tarkoittaa teetä – tai pikemminkin mausteista teejuomaa. Sana chai on peräisin Kiinasta, jossa sana ”cha” tarkoittaa teetä. Länsimaalaisella chailla, jota tilataan kahviloissa tai ravintoloissa, on kuitenkin hyvin vähän tekemistä perinteisen juoman kanssa.

Perinteinen chai valmistetaan keittämällä mustan teen lehtiä kuuman maidon sekä sokerin ja muiden mausteiden kanssa. Juomasta valmistuu mausteisen makea ja herkullinen chai latte, joka on noussut trendikkääksi latte-juomaksi ympäri maailman.

 

Mita-on-chaiKuva: Chalo

 

Chain terveysvaikutukset

Kulttuureissa, joissa chaita on nautittu vuosisatojen ajan, chain uskotaan lämmittävän kehoa sisäisesti, lisäävän aineenvaihduntaa ja lisää hyvinvointia.

Vaikka chaista ei voida puhua terveyttä lisäävänä tuotteena, on sillä Intian historiassa ollut merkittävä rooli myös hyvinvointia lisäävänä juomana. Chai on jopa 5 000 vuotta vanha ayurvedinen juoma. Ayurveda on traditionaalinen hoitomuoto, jossa hyvinvointia lisätään käyttämällä ruokavaliossa erilaisia yrttejä ja rohtoja – yksilölliset tarpeet huomioiden.

Esimerkiksi chaissa kaytettävän pippurin ja inkiväärin uskotaan lisäävän aineenvaihduntaa ja neilikan helpottavan kiputilaa. Kanelin taas uskotaan lisäävän verenkiertoa ja kardemumman vaikuttavan mielialaan.

Chaissa on teen myötä myös kofeiinia. Huomioithan tämän, jos olet herkkä kofeiinille tai raskaana, sillä kofeiini ei sovi kaikille odottaville äideille. Voit tehdä chaista terveellisemmän version juomalla Chalon vähäsokerista Chaita ja käyttämällä kauramaitoa tai kasvipohjaista maitoa.

 

Chain ainesosat

 Chain ainesosat rakentuvat neljästä harkiten valitusta komponentista.

 1. Musta tee

Chaissa perinteisesti käytetään pohjana Assam- ja Darjeeling-teetä. Yleisimmin tee on mustaa teetä, mutta myös vihreää teetä käytetään chain pohjalla joissakin kulttuureissa. Etelä-Amerikassa chaissa käytetään yerba matea, kun taas Etelä-Afrikassa pohjalla käytetään Rooibosta.

2. Makeutus

Chaille ominaista on sen makeus. Makeutuksessa voidaan käyttää esimerkiksi kookossokeria tai steviaa. Perinteisessä chaissa käytetään valkoista tai ruskeaa sokeria makeuttajana.

3. Maito

Intialaisessa chaissa käytetään buffalo-maitoa. Länsimaissa chai valmistetaan kuitenkin perintiseen maitoon. Warrior Coffeen terveellisempi suositus on kauramaito tai kookosmaito – nam!

4. Mausteet

Chai ei olisi mitään ilman mausteita! Tässä kohtaa voi mennä perinteistä chain reseptiä noudattaen tai kikkailla omilla mausteilla. Chain maustamisesta lisää seuraavassa kappaleessa!

 

Chai Latte MausteetKuva: Chalo

 

Chain maustaminen

 Chain maustaminen on kulttuurisidonnainen. Chain kotimaassa Intiassa tämä herkullinen juoma maustetaan perinteisesti seuraavilla mausteilla:

 • Kardemummalla
 • Kanelilla
 • Inkiväärillä
 • Pippurilla
 • Neilikalla

Nykyään chai-mausteseosta käytetään myös muussa ruoanlaitossa sekä jälkiruuissa tuomaan lisämakua.

 

Chai reseptit

Perinteinen Chai Latte

Ainesosat: 

 • 1 dl vettä, 1 dl valitsemaasi maitoa
 • Puolikas kanelitankoa tai 0,3 tl kanelia
 • 0,3 tl kardemummaa
 • 0,5 tl tuoretta raastettua inkivääriä
 • 0,3 tl neilikkaa
 • ripaus mustapippuria

Valmistus: 

1. Kiehauta vesi.

2. Sekoita joukkoon mausteet sekä uuta musta tee. Laadukkaissa teetuotteissa suositellaan teelle oikea lämpötila. Otathan tämän huomioon! 

3. Sekoita mukaan maito! Voit lisätä maidon jo veden kiehautusvaiheessa, jos haluat!

4. Herkkusuut voivat makeuttaa Chai Lattensa esimerkiksi kookosokerilla!  

5. Nauti! 

 

Liian hankalaa? Onneksi meiltä löytyy valikoimasta valmiit mauste- ja teeseokset! Sinun tarvitsee lisätä vain vesi sekä maito!

Easy like a Sunday morning! 

Chalo-Chai-Latte

 

Chalo Chai

Warrior Coffee valitsi valikoimaansa Chalon Chain tiimin maisteltua useita eri vaihtoehtoja. Warrior Coffeen koko tiimi on yksimielisesti sitä mieltä, että Chalon Chai oli ehdoton ykkönen. Lisäksi jaamme samanlaiset arvot tuotteiden puhtaudesta sekä laadusta. Haluamme lisätä ihmisten sekä maapallomme hyvinvointia sekä tuottaa hyvää mieltä asiakkaillemme!

 


Vihdoinkin aitoa intialaista Chai -maustesekoitusta on saatavilla Suomesta!

Hindiksi "Masala" tarkoittaa maustesekoitusta. Chalon autenttiset Chai Latte -tuotteet vievät sinut makumatkalle vilkkaille Intian kaduille. Chalon Masala Chai sisältää mausteina intialaista mustaa teetä ja mausteita, joita Chaiwalat käyttävät alkuperäisissä resepteissään: inkivääriä, kardemummaa, kanelia ja mustapippuria.

Chalo Masala Chai Latte sisältää vain luonnollisia ainesosia eikä mitään lisäaineita. Sopii vegaaneille ja kasvissyöjille.


Maista nyt!

Julkaistu 28.01.2019
Aihe: Tee, Ajankohtaista, Kahvikone työpaikalle, Jälleenmyynti ja kahvilat