<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Millaista kahvitilan toiminta on? Tarina guatemalasta

Julkaistu 09.03.2020 | Aihe: Ajankohtaista, Eettisyys, Kahvin viljely

Meillä kävi erittäin miellyttäviä vieraita helmikuussa 2020 Guatemalasta, FECCEG-oganisaatiosta, jonka päätehtävä on edistää guatemalalaisten kahvinviljelijöiden, erikoiskahvien sekä kahvinviljelijöiden asiaa. Meidän luomulaatuinen Reilun kaupan Super Dark -kahvimme tulee tällä hetkellä FECCEGin viljelijäyhteisöltä. Tervetuloa kurkkaamaan heidän tarinaansa!

FECCEG koostuu tällä hetkellä 14 pienviljelijäyhteisöstä ja edustaa siten yhteensä 1150:tä kahvin tuottajaa, joista 350 on naisia. Heidän päätavoitteensa on parantaa viljelijöiden elinoloja panostamalla laatukahvien (Specialty Coffee) viljelyyn, jolloin viljelijät saavat paremman korvauksen tuotteestaan.

Kahvin naisviljelijöitä

Kahvin parissa työskenteliviä naisia Guatemalassa (kuva: FECCEG)

Haasteiden taustalla on pitkään jatkuneet alhaiset markkinahinnat peruskahville (josta kirjoitimme kattavasti tässä), vähäiset muut vaihtoehdot viljelylle (kahvin lisäksi), merkittävä köyhyys maaseudulla sekä pienviljelijöiden huonot mahdollisuudet osallistua kansallisiin kahvihankkeisiin.

 

Toiminta kehittyy Reilun kaupan avulla

FECCEG on perustanut ”koeviljelmän” luonnonpuiston äärelle. Siellä eksperimentoidaan kasvatuksen kanssa, ja havainnoidaan esim. maaperän/lannoiteiden/kompostin vaikutuksia viljelykasvien kasvuun. Nyt alueelle ollaan myös perustamassa ekohotellia!

Reilun kaupan palkkioista tulee vuosittain  FECCEG:ille  n. 200000-225000 dollaria. Määrä ei ole järin suuri, kun sen jakaa viljelijöiden kesken. Näillä rahoilla kuitenkin turvataan jatkuvuus myös seuraaville vuosille, kun tarkoituksena on jatkuvasti kehittää laatua ja tuotantoa ylipäätään.

Kompostitehdas

Kompostitehdas (kuva: FECCEG)

Reiluin kaupan korvausten avulla on perustettu myös mm. ”kompostitehdas” ja taimitarha (nursery) kahvipensaille, joka mahdollistaa viljelyksien pitkäikäisyyden ja uusiutumiskyvyn. Kompostitehtaalla tehdään kompostia, jota jaetaan eri yhteisöihin sen koostumuksen mukaan. Eri yhteisöillä on eri tarpeet maan ravinteiden suhteen. Tällä hetkellä kompostikasojen kääntäminen tehdään käsin – tulevaisuudessa on tarkoitus sijoittaa pieneen traktoriin jolla kääntämisen voisi tehdä tehokkaammin ja paremmin.

 

 Panostuksia kahvinkäsittelyvälineisiin

Kahvin käsittelylaitos

Kahvin käsittelylaitos Guatemalassa (kuva: FECCEG)

Myös Quetztaltenangossa sijaitsevaan keskuskäsittelylaitokseen ja pienyhdyskuntien omiin kahvin käsittelyasemiin on panostettu. Ne 6 cooperativea (osuuskuntaa), jotka FECCEGin alla toimivat, kykenevät tätä nykyä itsenäisesti sekä prosessoimaan että tarkistamaan kunkin raakakahvilähetyksen laadun. Tällä tavalla toimien keskuskäsittelylasema ei ole pullonkaulana, kuten ennen oli.

Quetztaltenangon käsittelyasemalla on myös panostettu välineistöön jolla raakakahvia käsitellään. Tämä on on mm. mahdollistanut sen, että nykyään päivässä ehtii eritellä, säkittää ja täyttää kaksi merikontillista raakakahvia, kun yhteen kontilliseen meni alkuaikoina 19 päivää! Uudet välineet (lähinnä kahvisiilo) pitävät huolen myös siitä, ettei koko aseman alue toimistoineen, näytä päivän päätteksi siltä että olisi satanut lunta. Kahvista syntyi kahvipölyä ympäristöön aiemmin.

 

Panostukset yhteisön hyväksi 

Parempien viljely- ja tuotantokeinojen lisäksi, FECCEG pyrkii panostamaan yhteisöihin myös sosiaalisin ja ekonomisin keinoin. Yksi esimerkki on mikrolainojen tarjoaminen viljelijöille. Monilla viljelijöillä ei ole pääsyä pankkiin, eikä myöskään mahdollisuutta pankkitiliin. FECCEG tarjoaa heille pieniä takuudettomia lainoja, koron ollessa noin puolet siitä mitä pankin kautta olisi. Näillä mikrolainoilla viljelijät pystyvät paremmin hoitamaan arkeaan.

Kirjasto Guatemalassa

Kirjasto Guatemalassa (kuva: FECCEG)

FECCEG on perustanut myös kirjastot kolmeen viljelijäyhteisöön. Näiden on tarkoitus mahdollistaa lapsille turvallinen ja innostava paikka oppimiselle ja uteliaisuudelle myös koulun ulkopuolella. Kirjastoissa on pari tietokonetta sekä ostettuja että lahjoituksina saatuja kirjoja. Pieniä, mutta merkityksellisiä projekteja yhteisöissä.

 

Laatu ja tulevaisuuden suunnitelmat

Puhuttaessa tulevaisuudesta, nousi keskusteluissamme esiin etenkin kahvin laadun parantaminen ja jatkuva luottamuksen rakentaminen ostajien ja viljelijöiden välille. Keskiössä oli myös kulttuuri, ajatus- ja toimintatapojen muutoksen hitaus.

Q Grader cupping Guatemala FECCEG

Kahvin maistelu ja arviointi Q Grader (kuva: FECCEG)

Viljelijät ovat tottuneet vuosien myötä myymään määrää, laadun sijaan. FECCEGin tavoitteena on perustamisesta asti ollut keskittyä laadun parantamiseen vuosi vuodelta. Viime vuosina mukaan tulleet, usein nuoret, talon omat Q-graderit (kahvin arvioijat). He ovat kuitenkin saaneet monilta viljelijöiltä nuivan vastaanoton. Tämä johtuu siitä, että Q-graderit ovat usein nuorempia ja heidät nähdään lapsina, eikä heidän ehdotuksiinsa/ajatuksiinsa välttämättä suhtauduta kovinkaan vakavasti.

 

Laatukahvista saa paremman elannon

FECCEGin toivoo saavansa viljelijät tietoisemmaksi siitä, että heillä kaikilla on uniikkia ja laadukasta kahvia tarjolla, ja että korkeammasta laadusta maksetaan myös parempaa hintaa. Q-graderit ovat mahdollistaneet myös sen, että seulasta ei pääse heikompilaatuisia kahveja läpi. Tätäkin on kuulemma joskus yritetty paremman korvauksen toivossa.

Kahvitaimien istutusta

Kahvitaimien istutusta (kuva: FECCEG)

Koska Guatemalassa kahvikulttuuri on vahvasti sokerin ja pikakahvin kyllästämää, ei viljelijöillä usein ole kokemusta siitä miltä heidän kahvinsa maistuu mustana. Q-gradereilla on tässä tärkeä rooli, sillä heidän kauttaan on viljelijöillä mahdollisuus päästä oikeasti kokemaan ja oppimaan kahvista, maun ja laadun näkökulmasta.

FECCEG on huomannut, että ne viljelijät jotka ovat saaneet tämän konkreettisen kokemuksen ovat sen jälkeen olleet myös avoimempia uusille ajatuksille ja kehitysideoille. Ymmärrys siitä, että valinnat mitä he viljelyksillään tekevät, vaikuttavat kahvin makuprofiiliin ja sitä kautta laatuun ja lopulta korvaukseen mitä he kahvistaan saavat.

FECCEGille kahvin määrällä ei ole niin väliä vaan tärkeämpää on muodostaa pitkäaikaisia suhteita yhteisöjen kanssa, joissa sitoutuminen ja luottamus on molemminpuolista. Kulttuurin muuttaminen on hidasta, ja askeleet pieniä, mutta päämäärät ovat heille selkeät.

Kahvinviljelijöitä Guatemala

Ihmisiä kahvin takana (kuva: FECCEG)

He ovat vuosi sitten perustaneet Saksaan varaston toimistoineen, jotta heidän olisi helpompi tuoda kahvia Eurooppaan ilman välikäsiä, ja tarjoamaan myös paremmin kahvejaan pienemmille toimijoille.

Lämmin kiitos Juan Francisco Gonzalez, Oscar Arreola ja Martha Santizo vierailustanne meille Warrior Coffeelle!

 

Kahviterkuin kahvinpaahtaja Lassi Korhonen

 

 


LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA

Opi kaikki tarpeellinen onnistuneen kahvikulttuurin luomiseksi toimistolla - lataa ilmaiseksi 70-sivuinen kuvitettu oppaamme!

Sisältö:

  • Kahvikulttuurin merkitys työpaikoilla
  • Vinkit täydellisen kahvihetken luomiseksi
  • Kahvilaitteiden valinta työpaikalle
  • Espressolaitteen hankinta työpaikalle
  • Kahvin myyntihinnan muodostuminen
  • Kahvin paahtamisen ABC
  • Voikahvi ja tee

LATAA ILMAINEN TOIMISTOKAHVIN KÄSIKIRJA TÄSTÄ

Julkaistu 09.03.2020
Aihe: Ajankohtaista, Eettisyys, Kahvin viljely