<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Arjen soturit: ViaDia - levähdyspaikka kahvikupin äärellä

Julkaistu 15.02.2019 | Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Warriorit

Viadia-Levahdyspaikka

Levähdyspaikka on kiertävä päiväkeskus, joka toimii matkailuautosta käsin. Toiminnan tarkoitus on tarjota vähäosaisille paikkaa, jossa he voivat levähtää hetkeksi kahvikupin äärelle, kokea yhteyttä ja saada lisätietoa heitä koskevista palveluista. Levähdyspaikka on osa ViaDia Helsinki ry:n toimintaa. ViaDian toiminta perustuu yhteistyöhön vapaaehtoisten paikallisten palveluiden kanssa.  Warrior Coffee on tukee ViaDian toimintaa. 

Lue ViaDialla vapaaehtoisena toimivan Johannan sekä Levähdyspaikan tarina. 

 

Levähdyspaikan synty

Levähdyspaikan tarina alkaa oikeastaan siitä, kun olin 20-vuotias ja lähdin ensimmäistä kertaa New Yorkiin. Menin sinne vapaaehtoiseksi Relief Bus-nimiseen järjestöön, joka tekee työtä asunnottomien ja päihteiden käyttäjien parissa. Minua jännitti lähteä, mutta hyvällä tavalla. Tiesin, että minun tulee lähteä juuri New Yorkiin, vaikka World Trade Centerin tornitalot olivat juuri tulleet siellä alas, oli vuosi 2001.

Tänään, vuonna 2018 asun Helsingissä mieheni ja vuoden ikäisen poikani kanssa, ja olen töissä Helsingin Vapaaseurakunnan diakoniatyön yhdistyksen, Helsingin ViaDian Levähdyspaikka-hankkeessa työparini Heidin kanssa. Heidi on sosionomi ja ollut myös Relief Bussilla harjoittelijana vuonna 2012. New Yorkista saatu kokemus innosti hänet opiskelemaan sosiaalialaa. Valmistumisen jälkeen Heidi tuli työparikseni Levähdyspaikkaan.

Levähdyspaikka on kiertävä päiväkeskus, joka toimii matkailuautosta käsin. Kierrämme viikoittain kolmessa eri pisteessä; maanantaisin tulemme olemaan Kontulassa, keskiviikkoisin Malmilla ja perjantaisin Sörnäisissä. Vielä edellisvuonna meillä oli toimipiste Itäkeskuksessa, mutta keväällä 2019 aloitamme toimimaan maanantaisin Kontulassa. Tavoitteenamme on olla silta kadulta palveluihin. Tarjoamme ihmisille paikan levähtää kahvikupin äärellä, kokea yhteyttä ja saada tietoa palveluista. Ajatus Levähdyspaikasta sai siis alkunsa jo vuonna 2001, kun lähdin ensimmäistä kertaa New Yorkiin, jolloin aloin jo haaveilla samanlaisesta työmuodosta Helsinkiin. Nyt saamme elää sen unelman täyttymystä ja olemme kiitollisia tästä työstä!

Elämäntarinoita 

 Elämän tarinoilla, joita olemme kuulleet New Yorkissa ja Helsingissä, on paljon yhteistä. Ihmisten tarpeet ovat hyvin universaaleja. Jokaisella meistä on muun muassa tarve tulla nähdyksi. Juuri asunnottomat ja päihteiden käyttäjät keskellämme tuntevat olonsa useasti näkymättömiksi. Monesti heidän ohi kuljetaan kääntäen katseet toiseen suuntaan ja, jos he kysyvät jotain spontaanisti, heille ei vastata. Olen nähnyt tätä tapahtuvan sekä itse toiminut samalla tavalla. Olen myös kuullut kadulla asuvilta ystäviltäni, miltä se heistä tuntuu, jonka jälkeen on ollut vaikeampi kääntää katsetta ja vaieta.

Olemme saaneet kohdata monenlaisia ihmisiä niin New Yorkissa kuin Helsingissä. New Yorkissa minulla on hyvä ystävä, joka nukkuu Manhattanin 7th Avenuella pilvenpiirtäjän kyljessä. Talvella hän käyttää makuupussinaan jätesäkkejä sekä vilttejä. Hän on yksi viisaimmista tapaamistani ihmisistä, hän tuntee historiaa ja nykypäivää, ja on todella kohtelias. Hänen ohi kulkiessaan moni varmasti erehtyy luulemaan, että hän olisi laiska ja ärtyisä, ja käyttäisi päihteitä, mutta ei.

 Vertaistuki ja sen merkitys

Helsingin Sörnäisissä Heidi tapasi henkilön, joka oli taistellut monia vuosia haastavassa elämäntilanteessa, jossa läheiset ihmiset olivat vain yrittäneet hyötyä hänestä. Vaikeat kokemukset olivat ajaneet toivottomuuteen. Hänen tultuaan kahville Levähdyspaikkaan, hän sai kuitenkin kokea jotain erilaista; kertoa rauhassa tarinansa, rohkaistua toisen kahvittelijan selviytymistarinasta ja saada vinkkejä auttavista tahoista.

Hän sai olla oma itsensä siinä hetkessä, kokea arvostusta sekä toiveikkuutta tulevaan. Jokaisella meillä on tarina, jokainen tarina on myös kuulemisen arvoinen, koska jokainen ihminen on arvokas. Meillä on työssämme periaate:

- best for the least -

eli

- parasta vähäosaisimmille -

, jota pyrimme noudattamaan kaikessa. Tähän periaatteeseen sopii hyvin myös Warrior Coffee, jonka kahvia jaamme jokaisella toimipisteellämme.

Kahvitauko

On hienoa, että saamme jakaa juuri Warrior Coffea asiakkaillemme, niille joilla ei ole varaa käydä kahviloissa, niille jotka useasti joutuvat tyytymään vähään. Juuri viime viikolla kuulin keskustelun Sörnäisissä, jossa yksi asiakkaistamme sanoi, että yleensä näissä ilmaisjakeluissa on huonommat tarjoilut, mutta ei täällä, täällä kahvi on tosi hyvää.

Oma arkeni on lastenhoitoa, kahvin jakoa ja keskustelua. Nautin arjestani ja opin joka päivä uutta itsestäni ja muista ihmisistä. Ihmiset, joita tapaan työssäni ovat todellisia arjen sankareita. Meidän kahvihetkien jälkeen monet heistä lähtevät jatkamaan arkea, josta selviytyminen todella vaatii sankaruutta.

 

Apua vähäosaisille-1

 

Nostan hattua kaikille näille ja muille arjen sankareille!

Johanna
Levähdyspaikka
ViaDia

Julkaistu 15.02.2019
Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Warriorit