<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Kannattaako hoitovapaa? - Lue isän kokemuksia!

Julkaistu 10.11.2017 | Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Warriorit

Warrior Coffee Peru Dark

Suomessa juhlitaan isänpäivää vuosittain. Isiä meillä on Suomessa yhteensä yli miljoona (vuonna 2015 lukumäärä oli 1 239 819) 2. Isien kunniaksi jaamme tarinan arjen sankarista, pienen lapsen isästä, joka päätti ottaa hoitovapaata töistä viettääkseen aikaa tyttärensä kanssa.

Suomessa isät saavat isyysvapaita yhdeksän viikkoa. Suurin osa isistä kuitenkin käyttää tästä ajasta vain keksimäärin neljä viikkoa. Noin viidennes ei käytä ollenkaan isyysvapaita 1.

Jukka, 35-vuotias Espoolainen sairaanhoitaja, teki päätöksen viettää hoitovapaata kaksivuotiaan tyttärensä kanssa. Lue Super-Daddyn tarina, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia hoitovapaa on tuonut mukanaan.

ARJEN SANKARI

Arkeni täyttää tällä hetkellä suurimmaksi osaksi tyttäreni kanssa yhteinen tekeminen, sillä olen työstäni hoitovapaalla loppuvuoden ajan. Päivät tytön kanssa sujuvat melko vauhdikkaasti, koska tyttö viihtyy paljon ulkona ja luonnossa. Usein pakkaamme eväät ja tietysti kahvit reppuun tai tavarafillarimme laatikkoon, ja menemme evästämään lähimetsään tai meren rantaan. Yhteinen aika olikin suurin tekijä, mikä sai minut jäämään pois töistä hoitovapaalle.

 

null
On hienoa seurata pienen lapsen kasvua ja kehitystä sekä kuinka yhteinen aika vaikuttaa isän ja tyttären väliseen suhteeseen.

Töissä käydessä, harrastusten jälkeen, ei yhteistä aikaa lapsen kanssa ollut kuin tunti tai pari päivässä. Nyt kun olemme olleet enemmän yhdessä, on lapsen vuorovaikutuksessa ja toiminnassa isän kanssa huomannut selvän muutoksen. Nykyään esimerkiksi jonkin kompastuksen tai harmin sattuessa tyttö rauhoittuu isän syliin - toisin kuin ennen. Myös päiväunille meno sujuu helposti ja tyttö nukahtaa syliin tai viereen sängylle satukirjan pariin. Pieniä asioita, joista yhteisen ajan arvon todella huomaa. On hienoa seurata pienen lapsen kasvua ja kehitystä sekä kuinka yhteinen aika vaikuttaa isän ja tyttären väliseen suhteeseen.

ARJEN HAASTEET ISYYSLOMALLA

Näinä hetkinä olenkin ollut todella tyytyväinen siihen päätökseen, että vietän vuoden rakkaimpani kanssa töiden sijaan. Töitä kuitenkin ehtii tehdä vielä aika monta vuotta tai vuosikymmentä, mutta lapsi on pieni vain kerran. Ilman muuta taloudellisesti täytyy miettiä menoja, vain toisen vanhemman käydessä töissä. Suomessa kuitenkin on verrattain hyvät tuet ja työnantajan puolelta mahdollisuus hoitovapaaseen.

Hankaliakin hetkiä on ollut. Tällöin rauhallisenkin isän hermoja koetellaan hieman, mutta olen keksinyt siihen oivan lääkkeen. Kuppi hyvää kahvia antaa boostia, saa hyvälle mielelle ja isä jaksaa hankalimman vaiheen yli. Näin yhteinen tekeminen saa taas jatkua! 

 

Warrior Coffee Peru Dark

 

Kuva: Jukka, Papuja ja polkuja-blogi

 

Kahvi on jo vuosien ajan ollut minulle harrastus ja mielenkiinnon kohde. Olen vuosien saatossa perehtynyt erilaisiin alkuperämaihin ja kahvin valmistusmenetelmiin. Aamurutiini alkaa kahvin valmistuksella ja nimenomaan papujen jauhamisella, eivätkä teltta- tai luontoretket tee tähän poikkeusta. Olenkin saanut kuulla vaimoltani usein siitä, miksi jo muutenkin täyteen rinkkaan täytyy saada mahtumaan kömpelö kahvimylly sekä muuta epämääräistä tavaraa. Hyvä kahvi ja sen valmistus on minulle arjen luksusta, ja hetki jolloin saan perehtyä täysin itseäni kiinnostavaan asiaan.

 

null

 

Olen itse ollut aina innokas luonnossa liikkuja. Tietenkin pienen lapsen tahtiin ulkona liikkuminen on aivan erilaista kuin mitä ennen vanhemmuutta olen tehnyt. Olen koko ikäni ollut aktiivinen pyöräilijä maastossa ja maantiellä, sekä liikkunut luonnossa polkuja juosten sekä metsästäen. Lapsen syntymän myötä vanhemmuus on mennyt monessa asiassa etusijalle, eikä aktiiviselle urheilulle tahdo löytyä arjesta samalla tavalla aikaa. Kroppani kaipaa kuitenkin lähes päivittäistä hikiliikuntaa, ja usein onkin lähdettävä lenkille tytön nukkumaanmenoajan jälkeen.

 

HYÖTYLIIKUNTA LAPSIPERHEESSÄ

Työskentelen sairaiden lasten parissa, ja koen työmatkaliikunnan olevan myös hyvä stoppi ajatuksille raskaidenkin työpäivien jälkeen. Työmatka kotiinpäin tuleekin usein pyöräiltyä hieman pidemmän lenkin kautta. Näin saa nollattua ajatuksia ja käytettyä tämä aika hyväksi kuntoilumielessä. Vielä vauvavuoden aikana osallistuin hyväntekeväisyyspyöräily Team Rynkebyhyn, joka huipentui pyöräilyyn Helsingistä Pariisiin heinäkuussa 2016. (Team Rynkeby on pohjoismaalainen tapahtuma, jossa joukkueet pyöräilevät kerätäkseen rahaa syöpää sairastaville lapsille ja tukee näin perhettä sairastavan lapsen hoidossa.) Tämä vuoden mittainen projekti vei kuitenkin niin paljon aikaa arjestani, että päätin suosiolla keskittyä vuoden hoitovapaalla ajan tärkeimpään: omaan lapseeni.

 

null

Meidän autoton perhe hoitaa myös kauppareissut pyöräillen ja tyttö viihtyy hyvin kyydissä isän lenkin ajan. Kuluneen hoitovapaan, kesän sekä syksyn aikana tämä on ollutkin ahkerassa käytössä.

 

Voin lämpimästi suositella jokaista pienen lapsen isää tekemään tämän, ehkä elämänsä parhaan ratkaisun , ja ottamaan yhteistä aikaa itselle ja lapselle. Odotan innolla, millainen luonto- ja kahvi-intoilija tytöstämme kasvaa. Nyt ainakin näyttää hyvältä!

 

null

 

Hyvää hoitovapaata kaikille rohkeille isille.
Toivottaa, 

Jukka

Jukan blogia, Papuja ja polkuja, voit seurata täältä

 

 

 


Jukan suositus: Warrior Coffee Peru Dark

Tummempi versio Perun kahvista tarjoaa enemmän paahtoisuutta, olematta kuitenkaan mikään äärimmäisen tummapaahtoinen kahvi.  Maussa profiili toistuu Peru Mediumiin -  joskin makeutta on hiukan vähemmän ja suklaista, pähkinän tapaista paahteisuutta enemmän. Kahvi ei tosiaan ole mikään erityisen tumma paahto, vaan sopivassa suhteessa säilyttäen mukavan makeuden ja raikkauden taustalla. Toimii oikein hyvänä herättäjänä aamukahvipöydässä.


Maista nyt!

Julkaistu 10.11.2017
Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Warriorit