<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Kaikki mitä sinun tulee tietää kofeiinittomasta kahvista

Julkaistu 15.03.2021 | Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Kofeiiniton kahvi

Kofeiini, tuo rakastettu kerosiini joka kirittää ihmiskuntaa päivästä toiseen yhä parempiin suorituksiin. Siinä missä kofeiini pelastaa monen takkuisen päivän, toisilla se saattaa ylivirittää olon epämukavaksi.

Tästä jutusta löydät lisätietoa kofeiinista sekä siitä, miten kofeiiniton kahvi tehdään ja miten MEIDÄN kofeiiniton kahvi tehdään.

KAHVI JA Kofeiini piristeenä

Joskus vähempikin riittää, nimittäin kofeiinimäärä. Saatat nyt todeta: "Ootko hullu, ei todellakaan riitä!" tai "En ole koskaan juonut kahvia, en siis kaipaa edes kofeiinia". Molemmat näistä kofeiinisuhteista ovat OK ja kaikki siltä väliltä myöskin :)

Ei nyt hypätä kofeiinin tai kahvin historiaan tässä sen kummemmin, keskitytään sen sijaan latomaan muutamia mielenkiintoisia faktoja pöytään:

 • Tavallisessa suodatinkahvikupillisessa (2 dl) on noin 100mg kofeiinia (arabica-pavut)
 • Robusta-pavuista tehdyssä kahvissa on kofeiinia noin tuplamäärä
 • Suurin osa Suomessa myydystä kahvista on Arabica-lajiketta
 • Robustaa käytetään usein tummien kahvisekoitusten ja espressojen höysteenä, kuten tässä kahvissa
 • Suomalaiset käyttävät noin 12 kg per kansalainen kahvia vuodessa
 • Jokainen suomalainen juo siis keskimäärin 2,7 kupillista (2 dl) päivässä kahvia, vuoden jokaisena päivänä
 • Luvussa on siis mukana myös lapset ja vauvat sekä ne, jotka eivät edes juo kahvia
 • Suomalaisen kahvinjuojan kehoon päätyy keskimäärästäkin laskien vähintään 270mg kofeiinia vuorokaudessa
 • Kofeiini poistuu kehosta hitaasti: 5-10 tunnissa nauttimisen jälkeen kehossasi on vielä puolet nautitusta kofeiinista jäljellä
 • Yksilölliset erot kofeiinin puoliintumisajassa ovat suuria: 1,5 - 9,5 tuntia (lähde)

Kuinka kauan kofeiini on kehossamme?

Kuinka kauan kofeiini vaikuttaa kehossa

Esimerkki: nautit aamulla kello 8 yhden kupin kahvia (2 dl), toisen kupin lounaan päälle kello 12 ja viimeisen vielä iltapäivällä kello 14.30 kahvitauolla. Kehoosi on siis päivän aikana lorahtanut kofeiinia kahvista yhteensä noin 300mg.

Nukkumaan mennessä kello 22 illalla, paljonko kofeiinia virtaa sisälläsi edelleen?

Vastaus (käyttäen 5 tunnin puoliintumisaikaa): 

 • Kello 8 nautittu kupillinen = 50mg kello 13, 25mg kello 18, 15mg kello 22
 • Kello 12 nautittu kupillinen = 50 mg kello 17, 25mg kello 22
 • Kello 14.30 nautittu kupillinen = 50mg kello 19.30, 37,5mg kello 22

Kehossasi on kofeiinia kello 22 noin 80mg, eli saman verran kuin joisit päiväsi yhden ja ainoan kahvikupillisen juuri ennen kuin käyt nukkumaan.

Mikäli olet nauttinut päivän aikana muita kofeiinipitoisia juomia, ne tietysti lisätään kokonaismäärään.

 

Miten kofeiini SITTEN poistetaan kahvista?

Kofeiinin poistaminen kahvista

Sanottakoon heti aluksi, että kofeiinin poistaminen kahvista ei ole ihan yksinkertaista.

Kofeiinin poiston tehtävänä on erottaa kofeiini pavusta ja jättää kaikki muut (kahvin) kemikaalit ehjiksi alkuperäisessä pitoisuudessaan, mukaan lukien proteiinit, sokerit, selluloosa ja hapot. Jos näitä muutetaan, kahvipapu ei säilytä samaa makua.

Kofeiiniin poistaminen alkaa vihreän, paahtamattoman kahvipavun pesemisellä tai liottamisella. Vettä, vaikka sitä tarvitaan kahvipapujen huokosien avaamiseen, ei voida käyttää yksinään, koska se poistaa kaikki liukoiset aineet. Ei siis vain kofeiinia, mutta myös sokerit ja proteiinit, jotka ovat välttämättömiä kahvin hyvän maun säilyttämiseksi.

Suurena ongelma on, että käytetyimmissä ja tehokkaimmissa menetelmissä valikoivassa uuttamisessa käytetään liuottimia, jotka ovat aika ikäviä aineita. Esimerkiksi ensimmäinen kaupallisesti kannattava kofeiinin poistomenetelmä, vuonna 1905, oli Ludwig Roseliuksen prosessi, jossa käytettiin syöpää aiheuttavaa bentseeniä (Wikipedia). Seuraavissa kappaleissa vertaillaankin näitä eri kofeiininpoisto -menetelmiä.


MC-menetelmä

Metyleenikloridi (MC), joka tunnetaan myös nimellä dikloorimetaani, on haihtuva kemiallinen liuotin, jonka kiehumispiste on hyvin alhainen, 40 °C. Tämä on selvästi alle kahvin paahtolämpötilan, joka on hieman yli 200 ° C, mikä tarkoittaa, että metyleenikloridi höyrystyy hyvissä ajoin niin, että lopputuotteeseen ei sitä jää (tai jos jää niin hyvin vähäinen määrä).

MC-menetelmä on epäsuora liuotinmenetelmä, jossa paahtamattomia papuja liotetaan lähes kiehuvassa vedessä useita tunteja ennen kuin vesi siirretään toiseen säiliöön metyleenikloridin kanssa. Metyleenikloridi sitoutuu vedessä olevaan kofeiiniin ja se kuoritaan pois liuoksesta.

Tämän jälkeen kofeiinilla täytetty liuotin poistetaan ja aromit sisältävä, melkein kofeiiniton vesi laitetaan takaisin ensimmäiseen säiliöön, jossa pavut imevät sen takaisin. Tätä prosessia toistetaan useita kertoja, kunnes 95-97% kofeiinista poistuu. 

 

CO2-menetelmä

CO2-menetelmän on kehittänyt Kurt Zosel Max Planck -instituutista vasta äskettäin. Tässä prosessissa käytetään nestemäistä hiilidioksidia (CO2) kemiallisten liuottimien sijaan. Vedellä liotetut kahvipavut laitetaan uuttosäiliöksi kutsuttuun astiaan, astia suljetaan ja nestemäinen hiilidioksidi pakotetaan astiaan 1000 paunaa / neliötuuma paineessa.

Näin korkeassa paineessa hiilidioksidi uuttaa kofeiinin liuottamalla. Kofeiinipitoinen hiilidioksidi siirretään sitten toiseen kammioon, jossa paine vapautuu, jolloin hiilidioksidista tulee jälleen kaasua. Kaasu erotetaan kofeiinista hiilisuodattimilla.

CO2-menetelmä on monimutkainen ja melko kallis, joten sitä käytetään yleensä suurien määrien kofeiinin poistoon (nk. markettikahveja tai tavanomaisia kahveja).

 

Swiss Water -menetelmä

Swiss Water -menetelmä on luonnollinen, kemikaaliton vaihtoehto kofeiinin poistamiseksi kahvista. Se löydettiin 1930-luvulla Schaffhausenissa, Sveitsissä, ja sitä markkinoi vuonna 1988 perustettu Swiss Water Decaffeinated Coffee Company.

Tämä menetelmä ei vaadi kemikaalien lisäämistä, vaan prosessissa käytetään aktiivihiilisuodatinta. Kun pavut on keitetty kuumassa vedessä, vesi johdetaan suodattimen läpi, joka sieppaa suuret kofeiinimolekyylit, mutta päästää muut pienemmät molekyylit läpi.

Aromittomat kahvipavut ovat tässä ensimmäisessä vaiheessa hyödyttömiä, joten ne hävitetään. Tästä syntyy kuitenkin aromikas pohja tälle prosessille. Aromikasta vettä käytetään tulevien erien kahvipapujen liottamiseen. Koska vesi on jo kyllästetty kahvin aromeilla, vastaavat molekyylit eivät liukene uusista kahvipavuista kuumaan veteen - kofeiini taas liukenee. Maku pysyy pavuissa, kun kofeiini poistetaan.

 

Mikä SITTEN on paras menEtelmä kofeiinin poistoon?

Mikä on paras kofeiiniton kahvi

Kaikkia näitä menetelmiä käytetään kahviteollisuudessa. Kofeiinin poistaminen muuttaa aina kahvin makua, tehtiinpä se millä menetelmällä tahansa.

Tästä samasta syystä meillä Warrior Coffeella on vierähtänyt pari vuotta meidän laatustandardit (maku, erikoiskahvi, luomu, Reilu kauppa, kemikaaliton kofeiinin poisto) täyttävän kofeiinittoman kahvin etsinnässä.

Kofeiinittoman kahvin maku ei ole koskaan täysin sama kuin kofeiinipitoisen kahvin. Samahan se on esimerkiksi alkoholittomissa oluissa tai viineissä, eron yleensä maistaa.

Kofeiiniton kahvi ei myöskään ole koskaan 100% kofeiiniton, vaikkakin Swiss Water -menetelmällä päästään noin 99,9% tulokseen. 

Vaikka viranomaiset ovat sallineet kaikkien edellä mainittujen menetelmien käytön kofeiinin poistamiseksi kahvista, olemme iloisia että paras lopputulos löytyy luonnollisesta, kemikaalittomasta Swiss Water -menetelmästä.

Mielestämme paras menetelmä kofeiinin poistamiseksi on aivan ehdottomasti Swiss Water -menetelmä. Ei kemikaaleja, vähiten kompromisseja kahvin maulle ja siunaus luomu + Reilun kaupan sertifioinnille.

 

Kannattaako minun juoda kofeiinitonta kahvia?

Mikäli juot kahvia päivittäin ja koet, että haluaisit parantaa untasi tai haluaisit olla yleisesti rauhallisempi, kokeile näitä vinkkejä:

 • Nauti kahvia vain 1 kupillinen päivässä ja nauti se ennen kello 10:tä aamulla
 • Nauti iltapäivällä esim. kofeiinitonta teetä, kaakaota tai muita kofeiinittomia juomia
 • Jos (kun) nautit enemmän kuin kupillisen kahvia päivässä, älä juo kahvia enää kello 12 jälkeen
 • Nauti osa tai kaikki kahvi kofeiinittomana tai semi-kofeiinittomana – laadukkaan makuista, luonnollista ja vastuullisuus-sertifioitua kahvia saa vihdoin!

 

Kokeile! Et menetä mitään kokeilemalla näitä temppuja. Voit lisäksi kokeilla tätä: hanki kofeiinitonta laatukahvia ja sekoita sitä lempparikahviisi haluamassasi suhteessa.

 

Warrior Coffeen kofeiiniton "Herkkis" ja vain vähän kofeiinia sisältävä "Semi-Herkkis"

Herkkis-52

Tästä pääset tilaamaan näitä kahveja >>

 

Entä kofeiini ja painonpudotus/energiankulutus? Useissa tutkimuksissa on havaittu, että jo varsin tavanomaiset annokset kofeiinia päivittäin lisäävät ihmiskehossa energiankulutusta. Alla muutama tutkimus aiheesta.

 

Kahvin terveysvaikutuksista (ja haittavaikutuksista!) voit lukea lisää täältä.

Maukkaita kahvihetkiä!

Terkuin Warrior Coffeen kahvilabrasta,

Riku

 

Julkaistu 15.03.2021
Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Kofeiiniton kahvi