<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=469628799895805&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

« takaisin blogin etusivulle

Kahvin 12 Terveyshyötyä Sekä 6 Haittavaikutusta

Julkaistu 10.06.2016 | Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Espresso

Cappuccino-maitokahvi

Kahvi on ollut sekä ylistetty että pilkattu jo vuosikymmenien ajan. Kahvin tiedetään ehkäisevän mm. Alzheimerin-taudin puhkeamista ja auttavan väsymykseen. Toisaalla kahvia on myös kritisoitu syyksi impotenssiin ja hulluuteen. Hurjia juttuja, mutta mitkä ovatkaan kahvin tieteellisesti todistetut hyödyt sekä haitat, joista tänä päivänä tiedetään?

Kofeiini, maailman laajimmin käytetty psykoaktiivinen aine, on kahvin tunnetuin ainesosa. Sen ihmiskehoa hyödyttäviä vaikutuksia on tutkittu melko paljon, mutta kahvi itsessään on hyvin monimutkainen juoma joka sisältää yli tuhat ainesosaa. Jotkin tutkimukset myös väittävät, että kofeiinittomalla (decaf) sekä kofeiinipitoisella kahvilla olisi samat terveysvaikutukset ja ettei kofeiinilla ole osaa eikä arpaa suurimpaan osaan kahvin terveysvaikutuksista.

Lue tästä lisää miten kofeiini poistetaan kahvista ja mitä sinun tulisi tietää siitä.

Tutkimus kahvin hyödyistä ja haitoista ihmisille ei ole lähelläkään valmis, mutta listasimme tähän artikkeliin kattavasti mitä aiheesta tiedetään tällä hetkellä. Huomioitavaa on myös se, että jokainen ihminen on yksilö ja reagoi myös kahviin ja kofeiinin eri tavalla.

 

KAHVIN 12 TERVEYSHYÖTYÄ

1. Kahvi parantaa fyysistä suorituskykyä

Nauti kuppi mustaa kahvia noin tunti ennen treeniä ja suorituskykysi voi parantua jopa 11-12%. Kofeiini nostaa veren adrenaliinitasoja huomattavasti. Adrenaliini on ihmiskehon "taistele tai pakene" -hormoni, joka auttaa kehoamme valmistautumaan fyysiseen ponnistukseen.

2. Kahvi saattaa auttaa painonpudotuksessa

Kahvi sisältää magnesiumia sekä kaliumia, jotka auttavat ihmiskehoa hyödyntämään insuliinia, joka tasapainottaa veren sokeritasapainoa (glukoositasapaino) ja siten vähentää haluja nauttia sokeripitoisia tuotteita.

Klikkaa alta itsesi ilmaiseen oppaaseemme: näin teet itsestäsi rasvanpolttokoneen!

Katso

3. Kahvi auttaa polttamaan rasvaa

Kofeiini auttaa pilkkomaan rasvasoluja ja hyödyntämään rasvaa polttoaineena. Lisäksi kofeiini lisää energiankulutusta kehossamme.

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että jo varsin tavanomaiset annokset kofeiinia päivittäin lisäävät ihmiskehossa energinakulutusta. Alla muutama tutkimus aiheesta.

4. Kahvi auttaa keskittymään ja pysymään valppaana.

Kohtuullinen kofeiinin nauttiminen, 1-6 kuppia päivässä auttaa keskittymään ja parantaa valppaustasoja.

5. Kahvi laskee kuolemanriskiä.

Tutkimuksissa on havaittu, että kahvinjuojien kokonaisriski ennenaikaiseen kuolemaan on 25% pienempi kuin niiden, jotka eivät juo kahvia.

6. Kahvi laskee riskiä sairastua syöpään.

Yksi tutkimus on osoittanut, että kahvi saattaa laskea eturauhassyövän riskiä miehillä jopa 20% ja kohdunkaulan syövän riskiä naisilla jopa 25%. Testiryhmän ihmiset nauttivat 4 kuppia kahvia päivässä. Kofeiini saattaa ehkäistä myös tyvisolusyövän syntymistä, joka on yleisin ihosyövän muoto.

7. Kahvi laskee syödänkohtauksen riskiä.

Kohtuullisen kahvin nauttimisen (2-4 kuppia päivässä) on todettu laskevan sydänkohtauksen riskiä.

8. Kahvi laskee Parkinsonin taudin riskiä.

Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen kahvin nauttiminen vähentää riskiä sairastua Parkinsonin tautiin jopa 25%. Tutkimuksissa on havaittu, että kahvi aiheuttaa aktiviteettia samassa osassa aivoja kuin Parkinsonin tauti.

9. Kahvi suojaa kehoa.

Kahvi sisältää paljon antioksidantteja, jotka toimivat pieninä taistelijoina suojaamassa kehoamme vapailta radikaaleilta.

10. Kahvi saattaa pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Kofeiini laskee kehon insuliiniherkkyyttä ja heikentää glukoosinsietoa, jolloin riski sairastua tyypin 2 diabetekseen laskee.

11. Kahvi suojelee aivoja.

Veren korkea kofeiinipitoisuus vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Kahvi myös laskee dementian riskiä.

12. Kahvi kohentaa mielialaa, auttaa masennukseen ja laskee itsemurhan riskiä.

Kofeiini stimuloi keskushermostoamme ja kiihdyttää välittäjäaineiden kuten serotoniinin, dopamiinin ja noradrenaliinin tuotantoa, joka nostaa mielialaa. Kaksi kuppia kahvia päivässä laskee itsemurhariskiä 50%.

 


 

Pidätkö tummasta vai vaaleasta paahdosta?

Honduras_frontwith_jar


Kokeile luomusertifioituja laatukahvejamme!

 

Tutustu kahvivalikoimaan

 

 


 

KAHVIN 6 HAITTAVAIKUTUSTA

1. Huonolaatuinen kahvi voi olla myrkyllistä. 

Huonolaatuisessa, halvassa kahvissa voi olla epäpuhtauksia jotka saattavat aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia tai vatsavaivoja. Epäpuhtaudet kahvissa johtuvat yleensä siitä, että kahvissa käytetty raakakahvi on poimittu ylikypsänä, sen viljelyssä on käytetty paljon kemikaaleja tai kahvi on muuten pilaantunutta (esim. hyönteisten syömiä tai tallottuja kahvipapuja). Pienikin määrä pilaantunutta kahvia saattaa tehdä kahvikupillisesta epäpuhtaan. Vältyt kaikelta tältä ostamalla laadukasta kahvia, josta näet selkeästi alkuperän ja prosessointimenetelmät.

2. Kahvi voi tappaa.

Kyllä, mikäli juot 80-100 kuppia (23 litraa) kahvia lyhyessä ajassa. Siinä annoksessa on 10-13 grammaa kofeiinia ja se tappaa ihmisen (yleensä). Vaikka yrittäisit juoda tuota määrää kahvia, oksennat todennäköisesti monta kertaa, koska 23 litraa mitä tahansa nestettä on paljon. 23 litraa vettä voi tappaa myös.

3. Kahvi voi aiheuttaa levottomuutta ja unettomuutta.

Kofeiini piristää meitä, joten sen päivittäinen maksimiannostus tulisi jäädä 400 milligrammaan päivässä. Noin neljässä kupillisessa suodatinkahvia on tämän verran kofeiinia. Mikäli kofeiini vaikuttaa herkästi sinuun, ole varovainen. Moni onneksi jo tietää mikä määrä kahvia päivässä sopii tai ei sovi meille. Turvallinen kofeiinin määrä ihmiselle on itse asiassa kirjoitettu DNA:hamme.

4. Älä juo yhtä kupillista enempää kahvia päivässä, jos olet raskaana.

Tutkimukset kahvin vaikutuksista sikiöön ovat kiistanalaisia, mutta yksi asia on varmaa: mikäli juot raskaana ollessasi kahvia, kofeiini tavoittaa myös sikiöön ja vauvasi on erittäin herkkä kofeiinille. Mikäli siis olet raskaansarjan kahvinkuluttaja etkä pysty lopettamaan kahvinjuomista kokonaan raskauden ajaksi, vähennä kahvimääräsi maksimissaan yhteen kupilliseen laadukasta kahvia päivässä.

5. Mikäli kärsit korkeasta kolesterolista, valitse suodatinkahvi.

Kahvipavut sisältävät kafestolia ja kahweolia, kahta ainesosaa jotka kohottavat LDL kolesterolia. Valmistamalla suodatinkahvia, iso osa kafestolista ja kahweolista jää suodatinpaperiin. Espresso, turkkilainen kahvi, pressopannu tai pannukahvi sen sijaan ei suodata em. ainesosia pois juomasta. Huomioitavaa: kupillisesta espressoa saatavan LDL:n määrä on niin pieni, ettei sillä ole merkistystä terveelle ihmiselle, jolla on normaalit kolesteroliarvot. On myös tehty aikaisen vaiheen tutkimusta siitä, että kafestoli ja kahweoli saattavat myös sisältää syöpää estäviä ominaisuuksia, jotka ovat myös maksalle hyväksi.

6. Kahvin antaminen lapsille saattaa lisätä yökastelua.

Totta se on, kofeiini lisää lapsilla yökastelua ja saahan se aikuisetkin käymään useammin vessassa.

Panel only seen by widget owner
Edit widget
Views
 
4%
Extend Limit

 

ONKO KAHVI SIIS HYVÄKSI VAI PAHAKSI MINULLE?

Mikäli sinulla on korkea kolesteroli tai jos olet kofeiinille herkkä, raskaana tai pieni lapsi (tai pienen lapsen vanhempi) - kiinnitä huomiota kahvin laatuun ja kulutukseen.

Kaikille muille, kohtuullinen määrä hyvälaatuista kahvia (1-6 kupillista päivässä) lisää myös hyvinvointia, sen lisäksi että se maistuu hyvälle. Kahvi voi ehkäistä vakavien sairauksien puhkeamista, kohentaa mielialaa sekä fyysistä suorituskykyä ja jopa auttaa pudottamaan painoa. Kahvin laatuun tulee kiinnittää huomiota. 

Suosittelemme tutustumaan myös laadukkaaseen kofeiinittomaan kahviin, jolla voit pienentää päivittäistä kofeiinin saantiasi.

Valitse myrkytön, laadukas kahvi ja valmista se huolellisesti - nautit kahvin mausta tietäen, että siitä on todennäköisesti monenlaista muutakin iloa keholle.


Oletko maistanut voikahviamme?

Lataamalla aamukahvisi täyteen energiaa saat täydellisen aloituksen päivääsi, ja lähtölaukauksen iltapäivän haasteisiin – joka päivä. Warrior Coffeessa luomukahvi, neitsytkookosöljy sekä kirkastettu voi on yhdistetty samaan, helppoon ja nopeaan pakkaukseen, jotta voit nauttia voikahvista missä ikinä liikutkin.

Maista nyt!

Julkaistu 10.06.2016
Aihe: Kahvi, Ajankohtaista, Espresso