Julkaistu 10.12.2019 | Aihe: Ajankohtaista, Coffee, Sustainability, Eettisyys
Vastuullisuus ja laatu ovat joskus vaikeasti määriteltäviä asioita. Sanana vastuullisuus on helpompi ymmärtää, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa ja pitää sisällään? Entäpä laatu? Se tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Me avaamme tässä jutussa lukijalle Warrior Coffeen vastuullisuus- ja laatuohjelman 5 pääkohtaa ja selitämme ne helposti ymmärrettävästi.
Kirjoitimme pidemmässä artikkelissamme siitä, mitä eettinen kahvi tarkoittaa meidän mielestä (lue tästä). Lyhyesti tiivistettynä eettinen kahvi tarkoittaa meille sitä, että kaikkia osapuolia kunnioitetaan hankintaketjussa, tuotteista maksetaan reilu korvaus, käytetään kolmansia osapuolia apuna missä tarvitaan ja opitaan jatkuvasti. Ja sanomattakin on selvää, että käyttäydytään kunnioittavasti kaikkia kohtaan!
Samaisesta raportaasistamme löydät paljon tietoa mm. kahvialan ongelmista ja tulevaisuuden uhkista. Nämä seuraavat 5 kohtaa ovat meidän kahvin vastuullisuus- ja laatuohjelman 5 pääkohtaa:
Mitä tarkoittaa luonnon kunnioittaminen tai luonnonmukaisuus? Kahvista puhuttaessa se tarkoittaa sitä, että maaperään ei työnnetä kemikaaleja tai lannoitteita myrkyillä kuin ei myöskään käytetä myrkyllisiä torjunta-aineita. Lannoitteena käytetään esim. kanankakkaa. Meidän valinta on yrityksemme alusta asti (est. 2014) ollut hankkia ja paahtaa vain ja ainoastaan luomusertifioituja kahveja.
Luomukahvi viljellään käyttämällä vain orgaanisia lannoitteita ja kahvin luomuprosessia valvotaan aina kahvitiloilta kuljetukseen sekä meille kahvipaahtimolle asti. Suomessa meitä valvoo Ruokavirasto. Luomusertifioitu kahvi kasvatetaan luontoa kunnioittaen ja vähemmän kuormittaen. Luomukahvissa ei täten ole myöskään mahdollisia torjunta-ainejäämiä viljelystä, joten se on puhtaampaa.
Kahvin hintaan luomu vaikuttaa nostavasti, sillä luomuviljely saattaa viljelijälle usein olla kalliimpaa (verrattuna kemikaaleilla höystettyyn tehotuotantoon tai tuholaistorjuntaan). Maullisesti laadukkaasta luomukahvista kuuluukin saada kunnon korvaus, eläköön luomu!
Mikä on reilu korvaus ja mikä on vastuullista toimintaa? Tutkimme erilaisia kahvin hankintamalleja (lue raportaasimme tästä) ja ongelmana alalla on läpinäkyvyyden puute ja valvontamekanismit. Miksi sellaisia sitten tarvitaan?
Valvontamekanismeja (jotka tarjoavat myös koulutusta ja hyvinvoinnin lisäämisen tähtääviä ohjelmia) tarvitaan koska kahvi on öljyn jälkeen maailman vaihdetuin hyödyke pörssissä ja maailmassa on noin 25 miljoonaa kahvin pienviljelijätilaa joilta suurin osa maailman kahvista tulee. Lisäksi kahvi viljellään köyhemmissä maissa, joissa ei ole länsimaiden kaltaista yhteiskunnan tukiverkkoa kuten vaikkapa työttömyystukea.
Jos ei suurimmatkaan kahvipaahtimot pärjänneet Reilu kaupan (tai muille kolmannen osapuolen vastuullisuusohjelmille) valvontajärjestelmälle, niin miten ihmeessä pieni kotimainen kahvipaahtimo voisi valvoa kahvitilojen reiluutta ympäri maailman!?
Hankimme ja valmistamme kaikki mahdolliset tuotteemme jatkossa luomun lisäksi kolmannen osapuolen vastuullisuus-sertifioituna, joista paras ja tunnetuin (ei täydellinen) on Reilu kauppa (Fairtrade). Reilu kauppa valvoo kahvin tuotantoa ja kehittää vastuullisuutta läpi koko kahviketjun. Viljelijä saa aina viljelemästään kahvista taatun Reilun kaupan minimihinnan, joka on äärimmäisen tärkeää! Me maksamme kahveistamme aina enemmän kuin minimihinnan (katso seuraava kohta) ja toki myös kahvin laatu on erikoiskahvia (ks. seuraava kohta).
Olemme erittäin ylpeitä, että kahvimme ovat luomun lisäksi myös Reilun kaupan sertifioituja (kahvin sertifioinnit lukevat jokaisen kahvin kohdalla kaupassamme sekä merkitään selkeästi pakkauksissa)! Kahvimme eroavat merkittävästi kuitenkin marketeissa saatavilla olevista vastuullisuus-sertifioiduista kahveista, koska käytämme laadukkaita (pisteytetty yli 80 pistettä) erikoiskahveja (jatka lukemista seuraavaan kohtaan, lisää hyvää tulossa!)
Tämä on onneksi helppo selittää: katso tästä taulukosta (päivittyy tasaisin väliajoin) minkä verran me maksamme kahveistamme, paljonko viljelijä saa myymästämme kahvista prosentteina (RTO % - Return To Origin), paljonko enemmän maksamme kahveistamme verrattuna kahvin pörssihintaan ja Reilu kaupan minimihintaan.
Takki auki vastatuuleen! Näet siis jatkossa avoimesti liiketoimintamme perusrakenteen ja voit itse päättää onko tämä reilua kaikille osapuolille.
Tämä kohta onkin taas hieman hankalampi, koska laatu tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Kahvialalla on kuitenkin myös selkeä laatujärjestelmä, kun puhutaan itse kahvin maun laatuasioista (ottamatta kantaa luomuun tai vastuullisuuteen). Laatukahveille on lontooksi hyvin toimiva termi Specialty Coffee, joka taipuu meillä suomessa huonosti erikoiskahviksi. Suomessa erikoiskahvi tarkoittaa suurimmalle osalle espressopohjaista juomaa kuten cappuccino tai latte.
Erikoiskahvin tai Specialty Coffeen sijaan me haluamme puhua selkeämmin LAATUKAHVISTA joten käytetään sitä jatkossa, jookos? Laatukahvit ovat virallisen kahvin maistamisen ammattilaisen pisteyttämiä ja saaneet yli 80 pistettä arvostelussa ja täten ne voidaan virallisesti luokitella laatukahveiksi.
Eli, meidän kahvit ovat LAATUKAHVEJA sen lisäksi että ne ovat luomu- ja Reilun kaupan -sertifioituja. Eikä tässäkään vielä kaikki!
Monesti vastuullisuuskeskusteluissa unohtuu kotimaisuusaspekti. Maailmalta saa kyllä hankittua halpaa paahdettua kahvia Suomeenkin (vaikka kapseleissa), mutta se ei tuo tänne työtä eikä varmasti vastaa laadullisesti esimerkiksi tätä meidän 5 kohdan ohjelmaa.
Me olemme ylpeästi suomalainen yritys ja me paahdetaan kahvit Helsingin Pitäjänmäessä (tervetuloa seuraamaan kahvipaahtimon elämää!). Meille on tosi tärkeää, että henkilöstömme voi hyvin ja viihtyy töissä. Se on tärkeää ja reilua se - työntekijöiden ja yrityksen kannalta.
Niin joo ja onhan meidän toimistokahvipalvelulle myönnetty myös Avainlippumerkki ja arjen soturien täsmäaseelle (voikahvimme) myös Design From Finland -merkki.
Tällainen on tällä hetkellä Warrior Coffeen vastuullisuus- ja laatulupaus. Me ollaan tästä hemmetin innoissamme, koska kovan ja melko pitkän selvittelyn jälkeen olemme nyt näin pitkällä. Haluaisimme kuulla sinun ajatuksiasi tästä kaikesta ja koska me teimme tämän mallin tosi avoimesti niin toivomme avointa keskustelua. No, saat laittaa meille myös yksityisen viestin :)
Kahviterveisin,
Riku, Mauri, Suvi, Piia, Lassi, Petsku ja muutama apuri
Sisältö:
Julkaistu 10.12.2019
Aihe: Ajankohtaista, Coffee, Sustainability, Eettisyys